Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

"Πράσινο φως" για την κατασκευή φράγματος στη Ν. Τρίγλια

Στο πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβάνεται το έργο «Κατασκευή Φράγματος και ταμιευτήρα, αγωγού μεταφοράς νερού από τον ταμιευτήρα σε υφιστάμενη δεξαμενή και αρδευτικού δικτύου στη θέση "Πλατανια" της Δ.Κ. Νέας Τρίγλιας" , συνολικού προϋπολογισμού 6.205.247 €.

 

Η συγκεκριμένη πρόταση που υπέβαλλε ο Δήμος Ν. Προποντίδας, αφού πληρούσε όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ένταξης για χρηματοδότηση, βρίσκεται μέσα στη λίστα των 32 έργων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Η σχετική απόφαση προβλέπεται να εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι διοικητικές διαδικασίες.

 

Η συνολική πράξη περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

  • Κατασκευή φράγματος και ταμιευτήρα στη θέση “Πλατάνια” Ν. Τρίγλιας, προϋπολογισμού 2.714.747 €
  • Αγωγός μεταφοράς νερού από ταμιευτήρα στη θέση “Πλατάνια” σε υφιστάμενη δεξαμενή της Ν. Τρίγλιας, προϋπολογισμού 2.076.000 €
  • Αρδευτικό δίκτυο στην περιοχή “Πλατάνια” της Ν. Τρίγλιας, προϋπολογισμού 1.044.000 €
  • Προμήθεια υδρομετρητών, προϋπολογισμού 55.500 €
  • Δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών, προϋπολογισμού 70.000 €
  • Δαπάνες απαλλοτριώσεων, προϋπολογισμού 150.000 €
  • Δαπάνες δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 95.000 €

 

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία:

- Χωμάτινου φράγματος, συνολικού υπέργειου ύψους 16,10m, στη θέση “Πλατάνια” της Ν. Τρίγλιας, με ταμιευτήρα συνολικού υποθηκευόμενου όγκου 705.470m3

- Αγωγού προσαγωγής αποταμιευόμενου ύδατος από τον ταμιευτήρα έως την δεξαμενή άρδευσης, δια μέσου αντλιοστασίου, συνολικού μήκους 5.500 μ.

- Αρδευτικού δικτύου, συνολικής εκτάσεως 2.500 στρεμμάτων, που σε πρώτη φάση θα κατασκευαστούν τα δίκτυα σε έκταση 1.000 στρεμμάτων, με αγωγούς συνολικού μήκους 8.225μ. και σε δεύτερη φάση συνολικά θα εξυπηρετηθεί η έκταση των 2.500 στρεμμάτων.

 

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς ανέφερε:  "Το έργο αποσκοπεί, αφενός στην κατασκευή φράγματος και υδροταμιευτήρα για τη συγκράτηση ικανής ποσότητας ύδατος από τους κλάδους Πλατάνια και Ξηρόλαγκος του χειμάρρου Τρίγλιας και αφετέρου στην άρδευση 2.500 στρεμμάτων περίπου του αγροκτήματος Ν. Τρίγλιας.

Επιπρόσθετα και παράλληλα με την οικονομική αξία των προτεινόμενων έργων, σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από τη συγκράτηση ποσότητας ύδατος για άρδευση, καθώς αφενός περιορίζεται η άντληση των υπόγειων υδάτων και αφετέρου εμπλουτίζεται έμμεσα ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Τελικά, η άρδευση θα γίνεται μέσω του αποθηκευμένου νερού στο φράγμα.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο έργο, από τη συλλογή του νερού μέχρι και την τελική του διάθεση, που θα ανακουφίσει τους αγρότες της περιοχής από την ανάγκη για επάρκεια ποσότητας του νερού άρδευσης, με πολλαπλά οφέλη στην αγροτική οικονομία του τόπου μας" 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα