Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Εορτασμός της Θυσίας του Καπετάν Χάψα και των Παλικαριών του στη φονική μάχη των Βασιλικών

Εορτάστηκε σήμερα η 198η επέτειος της φοβερής μάχης των Βασιλικών της 10ης Ιουνίου 1821, στην οποία οι Χαλκιδικιώτες επαναστάτες μεταξύ των οποίων 63 Συκιώτες, με αρχηγό τον καπετάν Χάψα σε μια τρομακτική σύγκρουση με πολυπληθέστερες τουρκικές δυνάμεις, πολεμώντας με απαράμιλλη ανδρεία έπεσαν μέχρις ενός στο πεδίο της τιμής.

 

Οι εκδηλώσεις, τελέσθηκαν με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας και έλαβαν χώρα στο καθολικό του Μοναστηριού καθώς και στο χώρο του μνημείου. Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μιλήτου κ.κ.Αποστόλου και στη συνέχεια διαβάστηκε τρισάγιο στο μνημείο του Καπετάν Χάψα «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του καπετάν Χάψα και των παλικαριών του» που έπεσαν ανδρείως αγωνιζόμενοι υπέρ Πατρίδος στη θέση Συκιωτούδια την 10η Ιουνίου 1821 «ως και των δούλων του θεού Μακαρίου Ιερομονάχου, Καθηγουμένου της Ι. Μονής και των συν αυτώ δεινώς αναιρεθέντων υπό των Τούρκων κατά το ολοκαύτωμα της Ι. Μονής, κληρικών τε και λαϊκών».

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Χρήστος Παυλούδης, Αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού, εν αποστρατεία.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Στις επετειακές εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη και Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

 

 

 

📘 Το βιβλίο του Ιωάννη Βογιατζή «Εκθέσεις στον ήλιο» παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας. Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και οι Εκδόσεις "Αρμός".

🎭 Το θεατρικό έργο «Η Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει στη Νέα Τρίγλια, στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο βραδιές, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας.

🎭 Η εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Φάρος" παρουσιάζει το έργο "Η φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Μίνας Βλαστού, το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.30, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα