Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Κασσάνδρα με πλήρη κάλυψη από το ΕΚΑΒ - Μια ακόμη ιστορία διάσωσης!

Είναι σημαντικό να υπάρχει ασθενοφόρο για 24ωρη κάλυψη στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, με σκοπό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα εκατοντάδες επείγοντα περιστατικά των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών. Και φέτος επιτεύχθηκε ένα θαύμα, με την επιμονή φορέων, συλλόγων, διασωστών,  τον μήνα Ιούλιο να είναι όλες τις βάρδιες καλυμμένες αλλά και 25 έξτρα βάρδιες από δεύτερο ασθενοφόρο. 

 

Ο διασώστης, Αναστάσιος Στεφανάκης περιγράφει μια ακόμη πετυχημένη διάσωση συνανθρώπου μας στην Κασσάνδρα. 

 

''Αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο'' λέει ένα ρητό και αυτό συνέβη πριν μία ημέρα στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής.

 

Την στιγμή ακριβώς που το δεύτερο ασθενοφόρο έφτασε στον κυκλικό κόμβο Πευκοχωρίου για κάλυψη της περιοχής, σταματάει αυτοκίνητο μπροστά στο ιατρείο του Κωνσταντίνου Λαζαρίδη, ο οποίος έχει επαναφέρει ήδη δύο θύματα καρδιακής ανακοπής στη ζωή και έχει βοηθήσει άπειρες φορές στο έργο μας, καλύπτοντας με το αυτοκίνητο του επείγοντα περιστατικά και των γύρω κοινοτήτων.

 

Μέσα στο όχημα βρίσκεται ως συνοδηγός ένας άντρας γύρω στα 55, με δήγμα μέλισσας και είναι ήδη σε κωματώδη κατάσταση.

Αυτό που έχει τώρα δεν ονομάζεται απλά αλλεργία [δερματικές βλάβες: κοκκινίλες, εξανθήματα κοκ], αλλά #αναφυλαξία [απότομη έναρξη συμπτωμάτων μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο, με σημαντικά προβλήματα στον αεραγωγό, τον αερισμό και την κυκλοφορία, που στο 80% των περιπτώσεων συνοδεύεται και από δερματικές βλάβες], μία απόλυτα θανάσιμη κατάσταση, ανάλογα με την οδό που εισέρχεται στον οργανισμό το αλλεργιογόνο, οδηγεί σε θάνατο από 5 έως και 30 λεπτά.

 

Ο Κωνσταντίνος (ιατρός), ο Σπύρος και ο Παναγιώτης (διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρου) ξεκινούν τον δικό τους αγώνα τώρα.

Οδηγούν το αναίσθητο θύμα στο ιατρείο και διαπιστώνουν πως ο αεραγωγός του θύματος έχει σχεδόν κλείσει, η πίεση και ο κορεσμός του οξυγόνου του θύματος είναι τόσο χαμηλά, που δεν έχουν πολλά δευτερόλεπτα στη διάθεση τους πριν την καρδιακή ανακοπή.

 

Χορηγείται άμεσα η δόση της αδρεναλίνης που απαιτείται ενδομυϊκά -είναι το μοναδικό φάρμακο που θα σου σώσει την ζωή, με επαναληπτικές δόσεις που χρειάστηκαν-, εξασφαλίστηκε φλεβική γραμμή και χορηγήθηκαν τα απαραίτητα υγρά και φάρμακα, χορηγήθηκε οξυγόνο με τα απαραίτητα εισπνεόμενα φάρμακα, ξεκίνησε η ΗΚΓραφική παρακολούθηση και περιμέναν αποτελέσματα.

 

Οι πράξεις τους είχαν επιτυχία, μέσα σε λίγα λεπτά ο ασθενής άρχισε να επικοινωνεί και αυτό που είπε ο γιατρός θα μας μείνει...

- ''ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ''....

Καλώς ήρθες... γιατί επέστρεψε από κάποιο ταξίδι που ξεκίνησε, γιατί σώθηκε πραγματικά την τελευταία στιγμή....

Το πλήρωμα του δεύτερου ασθενοφόρου που βρισκόταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, παρέλαβε τον ασθενή που πλέον επικοινωνούσε πλήρως και με την βοήθεια του προσωπικού του κέντρου Υγείας Κασσανδρείας και του Νοσοκομείου Πολυγύρου, ο ασθενής διέφυγε τον κίνδυνο.

Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι φορείς [Δήμος, ΕΚΑΒ, Ιδιώτες Ιατροί, εθελοντές] με πρόληψη και με λογική τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε οι άνθρωποι που μπορούν να σωθούν, #ΝΑ_ΣΩΘΟΥΝ [ο Νόμος του Μέρφι αντίστροφα]... Εμείς πανηγυρίζουμε ακόμη μία φορά ! " 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα