Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Στα δικαστήρια συμπολίτευση και αντιπολίτευση του δήμου Αριστοτέλη για τις δωρεές της Ελληνικός Χρυσός

Στην δικαιοσύνη παραπέμπει ο δήμος Αριστοτέλη το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών σχετικά με τις δωρεές στον δήμο από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (επί δημαρχίας Χρ. Πάχτα), μετά από ομόφωνη απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου σε χθεσινή (13/2) του συνεδρίαση.

 

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμος έχει στα χέρια του το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών "για τις τριγωνικές σχέσεις - συναλλαγές του δήμου Αριστοτέλη με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός για τα οικονομικά έτη 2011 έως και 2014, με βάση το οποίο προκύπτει σωρεία παραβάσεων στις διαδικασίες που διενεργήθηκαν τότε ενδεχομένως και φοροδιαφυγή".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του stokokkino.gr η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε δωρεές ύψους 11 εκ. ευρώ στον Δήμο αλλά και δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε είδος αλλά και σε οικοδομικά υλικά, ηλεκτρολογικό υλικό, καύσιμα κ.α.

Το ζήτημα αυτό των "δώρων" της Ελληνικός Χρυσός προς την δημοτική αρχή και την εμπλοκή του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα είχε καταγγελθεί από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης ενώ ακολούθησε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η διακοπή κάθε τύπου συναλλαγής με την εταιρεία .

 

Μετά και την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη και τις δημόσιες αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

 

«Εμείς ως δημοτική αρχή δεν στεκόμαστε μόνο στην νομιμότητα των διαδικασιών αυτών. Η απόφαση να διακόψουμε τις δωρεές και τις συναλλαγές με την εταιρεία προέκυψε από την θέση μας ότι δεν πουλάμε το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων έναντι κάποιου αντιτίμου» ξεκαθαρίζει ο Γ. Ζουμπάς, δήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη stokokkino.gr προσθέτοντας: 

«Από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι η εταιρεία προκαλεί ζημιά στον τόπο μας σταματήσαμε τις συναλλαγές γιατί πιστεύουμε ότι αυτές γίνονταν ως αντίτιμο στην καταστροφή που προκαλεί η εταιρεία με την δραστηριότητά της. Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε την ίδια άποψη και δεχόταν τις δωρεές αυτές. Στείλαμε λοιπόν την έκθεση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών δημόσιας διοίκησης με το ερώτημα αν αυτές γίνονταν σύμφωνα με τον νόμο».

Απάντηση της παράταξης Χ. Πάχτα

Η δημοτική παράταξη του κ,. Πάχτα αποχώργησε χθες από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο σήμερα σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην υπόθεση. Μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

"Η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη απευθύνθηκε σε ιδιώτη, αναθέτοντας του παρατύπως τη διενέργεια ελέγχων νομιμότητας και σκοπιμότητας των αποφάσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, κάτι πρωτοφανές για την τοπική αυτοδιοίκηση, παραβιάζοντας ρητά τη συνταγματική επιταγή και έξω από κάθε θεσμικό πλαίσιο ελέγχου.  

 

Το έκανε προσδοκώντας  ότι με αοριστίες,  ασάφειες και  πλημμέλειες αλλά  και με την ανυπαρξία τεκμηρίωσης πραγματικών δεδομένων,  θα μπορούσε να επηρεάσει την κοινή γνώμη εναντίον της απελθούσας διοίκησης που είναι ο κεντρικός πολιτικός τους στόχος:  η συκοφάντηση και η σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

 

Κάτι που πολύ θα εξυπηρετούσε τους βρώμικους σκοπούς της νυν διοίκησης η οποία έχει μάθει καλά να λειτουργεί γκεμπελιστικά, σε ένα κοινωνικό σύνολο που  συστηματικά προσπαθεί να διχάσει, μέσα από την παραπληροφόρηση, το ψεύδος και τη συστηματική παραπλάνηση των δημοτών αδιαφορώντας ότι καθημερινά εκτίθεται από την αποκάλυψη τους.

.... Ως δημοτική παράταξη ζητήσαμε οι ίδιοι  να σταλεί το  κείμενο της έκθεσης,   που μας έφεραν  στο δημοτικό συμβούλιο, ως δήθεν έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας από έναν ιδιώτη,  για διερεύνηση στη δικαιοσύνη για να μην υπάρχει καμία σκιά.

Επιπρόσθετα  ζητήσαμε   να αποσταλούν στον Εισαγγελέα τα αναπάντητα ερωτήματα, που  θέσαμε στο συντάκτη της παραπάνω έκθεσης, με εξώδικη επιστολή μας, για να κληθεί να τα απαντήσει με συγκεκριμένο τρόπο  στη δικαιοσύνη.  Αφού ούτε ο ίδιος ούτε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου απαντήσανε. Η πλειοψηφία το αρνήθηκε. Φοβούνται την ανάδειξη  της αλήθειας και της πραγματικότητας".

 

halkidikinews.gr
φωτογραφίες Ι. Σεκέρογλου


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα