Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Στην τελική ευθεία το μεγάλο deal για την πώληση του Πόρτο Καρράς

Το ξεκίνημα του 2020 φαίνεται ότι θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο και νέων μεγάλων συμφωνιών στον κλάδο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία το μεγάλο deal για την πώληση από τον όμιλο Στέγγου του ιστορικού συγκροτήματος του Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, για το οποίο βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη.

 

Για το Πόρτο Καρράς των 17.500 και πλέον στρεμμάτων στη Χαλκιδική οι εξελίξεις είναι σε καλό δρόμο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για τη συνολική -τελικά- πώλησή του από τον όμιλο της Τεχνικής Ολυμπιακής της οικογένειας Στέγγου, σηματοδοτώντας και το τέλος μιας εποχής μετά από δύο δεκαετίες, από το 1999, όταν ο κατασκευαστικός όμιλος αγόρασε το ιστορικό συγκρότημα.

 

Ενα από τα σενάρια που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν να σπάσουν οι δραστηριότητες εντός του συγκροτήματος ανάλογα με τη χρήση (ξενοδοχεία, κατοικίες, οινοποιείο) και να αξιοποιηθούν χωριστά, ωστόσο τελικά επελέγη το σενάριο της ολικής πώλησης λόγω των συνεργειών και των επιπλέον υπεραξιών που δημιουργούνται σε βάθος χρόνου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι το κλείσιμο της συμφωνίας στις αρχές του 2020 με τον όμιλο Σαββίδη, με τον οποίο, ως γνωστόν, στα μέσα Νοεμβρίου υπεγράφη και το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για τη διενέργεια διαπραγματεύσεων.

 

«Οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει ως προς το τίμημα», αναφέρουν τώρα στο «business stories» αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι για την πλευρά των ιδιοκτητών, της Τεχνικής Ολυμπιακής και του ομίλου  Στέγγου, από τα κεφάλαια που έχουν λαμβάνειν από την πώληση θα εξοφληθεί πλήρως το δάνειο των 45 εκατ. ευρώ που ελήφθη νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό οίκο Fortress με σκοπό την αναχρηματοδότηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους έως 22,5 εκατ. ευρώ, την αποπληρωμή συγκεκριμένων υποχρεώσεων και την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης έως 22,5 εκατ. ευρώ.

 

Ολική επανατοποθέτηση του συγκροτήματος από το Σαββίδη

Από την πλευρά του, ο όμιλος Σαββίδη σκοπεύει να προχωρήσει σε ολική επανατοποθέτηση (repositioning) του συγκροτήματος στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών με γερά πορτοφόλια, κυρίως Δυτικοευρωπαίων αλλά και Ρώσων, δεδομένων και των συνδέσμων που διατηρεί ο επιχειρηματίας με τη ρωσική αγορά.

 

Οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή αφορούν, κατά τις πληροφορίες, την πλήρη αποχώρηση της οικογένειας Στέγγου από την ιδιοκτησία του συγκροτήματος, το οποίο θα περάσει από ολικό λίφτινγκ, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν αυτό θα γίνει εν λειτουργία ή αν θα χρειαστεί να κλείσει για μία σεζόν. «Το Πόρτο Καρράς είναι πλήρως λειτουργικό και μπορεί να δεχθεί επισκέπτες ως έχει, ωστόσο, με το δεδομένο ότι ο νέος επενδυτής θέλει να το αναμορφώσει πλήρως, είναι πιθανό να επιλέξει να το κλείσει για την πρώτη χρονική περίοδο ώστε να διευκολυνθεί το πρόγραμμα των ανακαινίσεων».

 

Επισημαίνεται εδώ ότι το επενδυτικό πρόγραμμα για ολικό λίφτινγκ του συγκροτήματος, που περιλαμβάνει τέσσερα ξενοδοχεία, μαρίνα, γκολφ, καζίνο, οινοποιείο, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον κεφάλαια θα απαιτηθούν για την κατασκευή κατοικιών εντός της έκτασης, αφού στην «προίκα» του Πόρτο Καρράς περιλαμβάνεται και η δυνατότητα για 526 συνολικά παραθεριστικές κατοικίες. Με βάση την αποτίμηση στο τέλος του 2018, η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος εκτιμήθηκε στα 394,5 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 72,5 εκατ. έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στο τέλος του 2017. Ως προς τις επιδόσεις, η φετινή τουριστική περίοδος έκλεισε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από το 2018, λόγω του σαφώς μεγαλύτερου ανταγωνισμού (Τουρκία, Αίγυπτος , Β. Αφρική κ.λπ.), των καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε ο προορισμός της Χαλκιδικής το φετινό καλοκαίρι κ.ά.

πηγή: newmoney.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα