Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Αρναία γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Στέφανο -ΦΩΤΟ-

Τη μνήμη του πολιούχου της, πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου τίμησε με λαμπρότητα η Αρναία στο Μητροπολιτικό Ναό. 

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος,  ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητος και ο Επίσκοπος Τεγέας κ.κ. Θεόκλητος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της Αρναίας, συνοδεία της Φιλαρμονικής και πλήθους πιστών από την Αρναία και την ευρύτερη περιοχή.

 

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, η περιφερειακή σύμβουλος, Κατερίνα Ζωγράφου, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο Διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών - Αλεξιπτωτιστών, Κωνσταντίνος Γούναρης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Αρναίας. 

 

Τα θυρανοίξια του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία που είχε καταστραφεί από μεγάλη πυρκαγιά στις 5 Σεπτεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων του 2006. Ο ναός κτίσθηκε το 1812 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Σταφάνου, αφού στην περιοχή υπήρχε μετόχι της Μονής Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκάλυψε η στο εσωτερικό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα τριών προγενέστερων ναών, ο πρώτος από τους οποίους χρονολογείται στο 400 μ.Χ. Όλα τα ευρήματα έχουν πλέον αναδειχθεί, ενώ στο Ναό έχει τοποθετηθεί ξυλόγλυπτο τέμπλο και η επίπλωση.

του Θοδωρή Δούκα
φωτογραφίες του Στέλιου Ρήγα

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα