Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Στη Βουλή το μέλλον των 201 ξενοδοχοϋπαλλήλων του Porto Carras

Ερώτηση προς το σύνολο των συναρμοδίων υπουργείων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα μαζί με τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη αναφορικά με το φλέγον ζήτημα του μέλλοντος 201 ξενοδοχοϋπαλλήλων του Porto Carras, οι οποίοι απολύονται μετά από την αναστολή λειτουργίας του συγκροτήματος.

 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι ομαδικές αυτές απολύσεις θα πρέπει να αποφευχθούν και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και στους εργαζόμενους για την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου. Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, η διακοπή της λειτουργίας του Porto Carras αποτεςλεί πλήγμα για την περιοχή της Σιθωνίας και την Χαλκιδική γενικότερα, σε μία περίοδο που ο τουρισμός δοκιμάζεται έντονα. Στο πλαίσιο αυτό οφείλει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις, ενώ θα πρέπει να παρέμβει ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι κι η τοπική κοινωνία με όλα τα μέσα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης


"Θέμα : Η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις από το Porto Carras στη Χαλκιδική.

Πρόσφατα, η εταιρία Porto Carras Α.Ε. άλλαξε μετοχική σύνθεση και το συγκρότημα Porto Carras Grand Resort μεταβιβάστηκε σε νέα ιδιοκτησία. Η νέα ιδιοκτησία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ανακοίνωσε, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ότι το συγκρότημα θα παραμείνει κλειστό για 2 έτη, ώστε να εκτελεστούν έργα ανακαίνισης του. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση ενημέρωσε τους 201 εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων που απασχολούνταν στο συγκρότημα ότι δεν θα εργαστούν και τους κάλεσε να υπογράψουν εθελούσιες αποχωρήσεις, ώστε να τους καταβάλλει αποζημιώσεις.



Εντούτοις, παρά την προσπάθεια για λύση των συμβάσεων μέσω εθελούσιων αποχωρήσεων, πρακτικά η νέα διοίκηση διενεργεί ομαδικές απολύσεις, καθώς 201 εργαζόμενοι μέσα σε μία νύχτα έχασαν την δουλειά τους. Με δεδομένο, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί που απολύονται είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Σιθωνίας, όπου και δραστηριοποιείται το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα, θα πρέπει να υπάρξει άμεση μέριμνα για την κοινωνική κρίση που θα προκληθεί σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση της παροχής αντισταθμιστικών ωφελειών, ώστε να μην καταρρεύσει η τοπική οικονομία και να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.



- Επειδή θα πρέπει να αποτραπούν εταιρικές πρακτικές ομαδικών απολύσεων από τον τουριστικό κλάδο, εν μέσω κρίσης.

- Επειδή οι εργαζόμενοι στο Porto Carras αγωνιούν για τους σχεδιασμούς της εταιρίας.

- Επειδή θα πρέπει η κοινωνία της Σιθωνίας να στηριχτεί ουσιαστικά από την απώλεια θέσεων εργασίας που προκάλεσε η απόφαση για αναστολή της λειτουργίας του Porto Carras.

- Επειδή δεν έχει δημοσιευτεί το νέο επενδυτικό πλάνο της εταιρίας, ούτε και το ακριβές χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

  • Είναι σε γνώση τους το γεγονός της απόλυσης 201 ξενοδοχοϋπαλλήλων από το Porto Carras;
  • Έχει αναλάβει δράση το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας;
  • Έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρίας;
  • Υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες της εταιρίας προς υπαλλήλους ή προς τον Δήμο Σιθωνίας;
  • Είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κοινωνική κρίση στην περιοχή από τις ομαδικές απολύσεις;
  • Θα ληφθούν μέτρα ανακούφισης για την στήριξη των εργαζόμενων;"


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα