Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Με απόφαση του γενικού διευθυντή Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), δόθηκε το "πράσινο φως" για την τεχνική μελέτη του έργου ερευνητικών γεωτρήσεων για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού σε περιοχή νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών των Μεταλλείων Κασσάνδρας, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

 

Η μελέτη υποβλήθηκε κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), σε συνέχεια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.



Το έργο αφορά στη διενέργεια 59 ερευνητικών βαθιών γεωτρήσεων για την περαιτέρω διερεύνηση του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία με συνεχώς μειούμενα αποθέματα. Στόχος είναι η επέκταση του χρόνου ζωής των μεταλλείων κατά τουλάχιστον οκτώ έτη, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε περιοχές εκτός του οικισμού της Στρατονίκης (δήμος Αριστοτέλη), σηματοδοτώντας τη σταδιακή απομάκρυνση της υπόγειας μεταλλευτικής δραστηριότητας μακριά από το χωριό.



Η έγκριση του ΥΠΕΝ χορηγήθηκε υπό συγκεκριμένους όρους, η παράβαση των οποίων συνεπάγεται την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τον νόμο ή/και την ανάκληση της εγκριτικής απόφασης. Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών του μεταλλείου, θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.



Με την απόφαση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει έμπρακτα, όπως σημειώνει, τη βιώσιμη εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής, με σεβασμό στο περιβάλλον και επιδιώκει την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας με την προοπτική της διατήρησης των θέσεων εργασίας στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.



Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός» για την επικαιροποίηση της σύμβασης μεταβίβασης για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, με βάση το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τονιστεί ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Τη δημιουργία αισθητά περισσότερων θέσεων εργασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες, τη διασφάλιση ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου και την ύπαρξη ουσιωδών αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα