Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Μ. Καρράς για τις οθωμανικές ταφές στα Σήμαντρα

Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προξένησε η ανακάλυψη τάφων της οθωμανικής περιόδου στα Σήμαντρα, στο σημείο όπου ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων.

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας, όταν ξεκίνησε τις εργασίες για τη θεμελίωση του Κλειστού Γυμναστηρίου αποκάλυψε τάφους στην περιοχή. Μάλιστα το οικόπεδο, που σκάφτηκε και βρέθηκαν οι τάφοι, είναι στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Σημάντρων.

 

Ο Δήμος άμεσα απευθύνθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και αμέσως επισκέφθηκαν το σημείο αρχαιολόγοι, όπου εντόπισαν διακόσιες μία λακκοειδείς ταφές οθωμανικών χρόνων, οι οποίες, αφού φωτογραφήθηκαν και σχεδιάστηκαν, απομακρύνθηκαν από το χώρο.

Τελικά, στις 10-2-2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους ενημέρωσε το Δήμο Ν. Προποντίδας ότι περατώθηκε η σωστική ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων και το έργο μπορεί να προχωρήσει.

Μ. Καρράς: Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εργασίες

Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, μιλώντας στο halkidikinews.gr τόνισε ότι η αποκάλυψη ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προκάλεσε χρονική καθυστέρηση στην έναρξη του έργου, καθώς υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία, που ακολουθείται. Όπως υποστήριξε ο κ. Καρράς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους πραγματοποίησε με εξονυχιστική λεπτομέρεια όλους τους απαραίτητους ελέγχους στο οικόπεδο που θα ανεγερθεί το Κλειστό Γυμναστήριο. "Έγινε συστηματική αρχαιολογική έρευνα και όλες οι απαραίτητες ενέργειες με μεγάλη προσοχή" ξεκαθάρισε ο κ. Καρράς.


Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι εργασίες θα είχαν ξεκινήσει κανονικά, αλλά αναβλήθηκαν λόγω του χιονιά και των δυσμενών καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών. "Έχουμε την απαιτούμενη άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις επόμενες μέρες τις εργασίες στο οικόπεδο" είπε ο κ. Καρράς.

Πάντως το θέμα απασχολεί από το πρωί το Υπουργείο Εξωτερικών που ζήτησε λεπτομερή ενημέρωση για το ζήτημα τόσο από το Δήμο Ν. Προποντίδας, όσο και από την Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής.


Το Κλειστό Γυμναστήριο Σημάντρων είναι προϋπολογισμού 1.285.000 € και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ IΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα