Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ν.Μουδανιά: Επιστροφή στη ζωή 14χρονου αθλητή από καρδιακή ανακοπή

Δραματικές στιγμές έζησαν έφηβοι αθλητές και προπονητές στο γήπεδο ποδοσφαίρου Νέων Μουδανιών κατά τη διάρκεια της απογευματινής προπόνησης, όταν ένας νεαρός αθλητής κατέρρευσε ξαφνικά.

Τα επόμενα δευτερόλεπτα ο νεαρός σταμάτησε να αναπνέει και η καρδιά του σταμάτησε λόγω μιας θανατηφόρας αρρυθμίας.

Οι προπονητές της ομάδας ξεκίνησαν αμέσως την πολύτιμη Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).  Παράλληλα, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια (166), έγιναν δύο σημαντικές ενέργειες οι οποίες αποδείχθηκαν σωτήριες για την καρδιά του 14χρονου θύματος καρδιακής ανακοπής.


Επειδή το κάθε δευτερόλεπτο μετράει, κλήθηκαν ιδιώτες Ιατροί της κοινότητας, ο καρδιολόγος, Χαράλαμπος Κεμιτζόγλου και η γιατρός του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών και εκπαιδεύτρια, Ευγενία Χριστοφορίδου, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα προσπάθεια να φτάσει ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) του αρτοποιείου FRES CO, ο οποίος διατίθεται στην κοινότητα για δημόσια χρήση.


Επαναφορά στη ζωή!

Η άμεση έναρξη της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους και η εντός ολίγων λεπτών απινίδωση που χορηγήθηκε από τον Απινιδωτή της κοινότητας των Νέων Μουδανιών μέσω των επαγγελματιών υγείας, κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή τον 14χρονο έφηβο αθλητή, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να πετάνε από χαρά!


Ο νεαρός αργότερα διακομίστηκε με το 166 στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών και τώρα βρίσκεται σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε σταθερή κατάσταση.


Όπως αναφέρει το KIDS SAVE LIVES, ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής του καταστήματος FRES CO τοποθετήθηκε στο κατάστημα από την οικογένεια του κου Στέλιου Ευγενίου. Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που γράφτηκε στον διαδικτυακό Χάρτη Απινιδωτών του KIDS SAVE LIVES (https://kidssavelives.gr/map-wide/) πριν 4 χρόνια: 
"Στο κέντρο των Μουδανιών και ειδικότερα στον φούρνο FRES.CO, από τις 26 Ιουνίου 2017 τοποθετήθηκε Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED), με σκοπό να βοηθήσει τους δεκάδες πιστοποιημένους μαθητές και πολίτες στην Αναζωογόνηση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής. Θερμά συγχαρητήρια για την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία στην οικογένεια Στέλιου και Γιάννας Ευγενίου, ένας άνθρωπος να σωθεί και μία οικογένεια να κάνει χαρούμενη, τα έβγαλε τα λεφτά του ο απινιδωτής’’.


Ένα παιδί σώθηκε, μας έκανε όλους χαρούμενους, το σωτήριο μηχάνημα τα έβγαλε τα λεφτά του...
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στην αναζωογόνηση, έγιναν μία υπέροχη αλυσίδα επιβίωσης.


Το KIDS SAVE LIVES κάνει έκκληση σε όλους τους επιχειρηματίες της Χώρας να τοποθετήσουν κι αυτοί έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή στον χώρο τους και να τον καταγράψουν στον Χάρτη του Συλλόγου για την έγκαιρή χρήση του, με την ελπίδα να σωθεί το επόμενο θύμα καρδιακής ανακοπής.


Όπως συνηθίζουμε να λέμε στις καθημερινές μας εκπαιδεύσεις, οι Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές είναι ασφαλή για όλους μηχανήματα και κοστίζει πλέον όσο ένα ακριβό κινητό ΤΗΛΕΦΩΝΟ!!!
Ήδη 150 νέοι απινιδωτές τοποθετήθηκαν από τους 70,000 μαθητές μας σε 73 σχολεία και 80 περίπου τοπικές κοινότητες, ας ακολουθήσουν το παράδειγμα τους όλοι οι φορείς της Χώρας.
Συστήνεται επίσης στις Διοικήσεις των αγωνιστικών ομάδων, να τοποθετήσουν έναν τουλάχιστον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή σε κάθε αγωνιστικό χώρο της Χαλκιδικής αλλά και της υπόλοιπης Χώρας, με σκοπό να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στα ελληνικά γήπεδα.


Περισσότερες πληροφορίες για νομικά ζητήματα και συμβουλές για την τοποθέτηση ενός απινιδωτή AED: στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Θυμίζουμε πως στο τέλος Ιουνίου οι διασώσεις στην Ελλάδα θα γίνουν ακόμη πιο εύκολες χάρη στο Application i SAVE lives που σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής θα ειδοποιεί με ένα κλικ τους Πρώτους Ανταποκριτές της Κοινότητας δείχνοντας το στίγμα αυτού που κινδυνεύει αλλά και του πλησιέστερου απινιδωτή.


Το App θα διατίθεται δωρεάν με ανθρωπιστικά κίνητρα από τους δημιουργούς του, δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ανθρωπιστικό Σύλλογο KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές σε συνεργασία με την Microsoft !
Δωρέαν εκπαίδευση: Όλοι μπορούν να σώσουν μια ζωή, ακόμη και παιδιά! Πληροφορίες για συμμετοχή σε δωρεάν online μαθήματα του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και Εργαστήριο Δεξιοτήτων Πρώτων Βοηθειών ‘’KIDS SAVE LIVES - Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές’’: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα