Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γυμνάσιο Νικήτης: Χαλκιδική 1821. Ένας πίνακας αφηγείται...

Ένας εντυπωσιακός πίνακας ζωγραφικής που σκιαγραφεί τις σημαντικότερες στιγμές της Επανάστασης της Χαλκιδικής φιλοτεχνήθηκε με τη συνδρομή του ζωγράφου, συνταξιούχου εκπαιδευτικού, Παράσχου Καραδήμου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης:“Χαλκιδική 1821.Ένας πίνακας αφηγείται...” του Γυμνασίου Νικήτης, με συντονίστρια την καθηγήτρια, Μαρία Ρουσοπούλου.

«Η παρακίνηση μου για τη δημιουργία του πίνακα ξεκίνησε από την έλλειψη εικονογράφησης που διαπίστωσα, όταν δούλευα με τους μαθητές πάνω στο θέμα της Επανάστασης του 21 στη Χαλκιδική, καθώς όλη η εικονογράφηση που εντοπίστηκε αφορούσε στα γεγονότα της Επανάστασης στη Νότια Ελλάδα» αναφέρει στο halkidikinews.gr η κ. Ρουσοπούλου.

Μέσα από τον πίνακα ζωγραφικής που φιλοτέχνησε ο Παράσχος Καραδημος αναδείχθηκαν τα κυριότερα γεγονότα, πρόσωπα και τόποι της Επανάστασης του 1821 στη Χαλκιδική, με εξαιρετική παραστατικότητα και καλλιτεχνική ευαισθησία και δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία να γνωρίσουν την άγνωστη για το ευρύ κοινό αλλά εξαιρετικά σημαντική πτυχή της τοπικής τους ιστορίας.
«Όταν ένα έργο τέχνης αξιοποιείται στην εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη» σχολίασε η κ. Ρουσοπούλου.

Οι διαστάσεις του έργου είναι 1.10 x 2.50

Γεγονότα, πρόσωπα, τόποι, από αριστερά προς τα δεξιά:

1. Εμμανουήλ. Παπάς, Στάμος Χάψας
2. Ορμητήριο Πύργος-Μετόχι Αγ. Παύλου (Ν.Φώκια)
3. Ο ξεσηκωμός στον Πολύγυρο και η σφαγή Παπαγεωργάκη
4. Η μάχη των Βασιλικών
5. Αναστάσιος Καντζόγλου, Γεώργιος Φιλιππόπουλος, Δημήτριος Αργύρη
6. Ορμητήριο Αγίου Όρους, Μόνη Εσφιγμένου
7. Η μάχη στις Πόρτες (Ποτίδαια)
8. Ο χαλασμός της Κασσάνδρας


Η εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΚΠΕ Αρναίας: “Οι μαθητές της Χαλκιδικής ανακαλύπτουν τα ίχνη του ‘21 στον τόπο τους”.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα