Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Απ. Πάνας: Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να ενταχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις

Ο βουλευτής Χαλκιδικής και υπεύθυνος του αγροτικού τομέα του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας κατέθεσε έκτακτη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, με την οποία ζητεί οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής να ενταχθούν στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού.


Στην ερώτηση του ο κ. Πάνας, έπειτα από την αναφορά του στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες οι οποίες δημιούργησαν το πλαίσιο διαμόρφωσης της μειωμένης έως και 80% παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής, τόνισε πως οι εν λόγω παραγωγοί έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας και πως αναμφίβολα πρέπει να αποζημιωθούν για τη χαμένη τους παραγωγή.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην μη ένταξη της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις πληττόμενες από την πανδημία covid-19 καλλιέργειες και ζήτησε εκ νέου και έστω και καθυστερημένα την ένταξή της. Παράλληλα, ο κ. Πάνας αναφέρθηκε στα υψηλά ασφάλιστρα, τα οποία οι παραγωγοί καταβάλουν υπέρ του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος όμως καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει μόνο τις άμεσες ζημιές, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τους καλυπτόμενους ασφαλιστικά κινδύνους στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου.

Επί του συγκεκριμένου θέματος ως Υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α., ώστε να περιλαμβάνει και τα νέα δεδομένα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Πάνας δηλώνει τα εξής : «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής δέχονται απανωτά χτυπήματα. Η κύρια αγροτική δραστηριότητα των συντοπιτών μου, αυτή της καλλιέργειας της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, του ΠΟΠ μας προϊόντος βρίσκεται μόνιμα στο περιθώριο.
Πρέπει να υπάρξει ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού, από τη πλευρά μου επίσης δε θα σταματήσω  να ζητώ την έστω και καθυστερημένη ένταξη του προϊόντος μας στις πληττόμενες από την πανδημία covid-19καλλιέργειες».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα