Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Περιφέρεια βάζει το χέρι στην τσέπη για αντιμετώπιση των κατολισθήσεων σε Σιθωνία, Κασσάνδρα και Ουρανούπολη

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των κατολισθήσεων παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, το οποίο κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ΄60, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πρανή στις βραχώδεις περιοχές, από όπου περνά ο δρόμος. Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της έλλειψης συντηρήσεων εδώ και χρόνια, πολλοί βράχοι να καταλήγουν στο οδόστρωμα με κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών.

 

«Το οδικό δίκτυο που έγινε στη Σιθωνία στη δεκαετία του ΄60 στη βορεινή πλευρά έχει προβλήματα. Όταν κατασκευάστηκε ο δρόμος, η μελέτη έγινε άκομψα και άτεχνα. Έκοβαν το βουνό και έφτιαχναν ένα δρόμο. Δεν μέτρησαν πώς είναι το έδαφος εκεί, αν είναι συμπαγές ή χαλαρό, τι θα προκύψει στο μέλλον. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν ένα ομαλό πρανές κλίσης 45 μοιρών αλλά ένα κάθετο, οπότε με το χρόνο αποσπώνται τμήματα βράχων και πέφτουν στο δρόμο» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΠΕ Χαλκιδικής, Δημήτρης Τζηρίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περιοχή της Χαλκιδικής εστιάζεται στο οδικό δίκτυο από τη Βουρβουρού μέχρι τη Συκιά, ενώ παρεμβάσεων χρήζουν και άλλες περιοχές, όπως ο οδικός άξονας Τρυπητή – Ουρανούπολη, αλλά και ο δρόμος προς Κασσάνδρα.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη διακήρυξη ανοιχτού διαγωνισµού για την εκτέλεση έργων βελτίωσης της ευστάθειας των πρανών και προστασίας του οδικού δικτύου Χαλκιδικής από καταπτώσεις βράχων. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν τοιχία κατά μήκος του δρόμου για να συγκρατούνται εκεί οι βράχοι και να μην καταλήγουν στο οδόστρωμα.

 

«Γίνεται τώρα προσπάθεια, για να λυθεί οριστικά αυτό το θέμα και να μη δαπανούμε κάθε χρόνο ποσά της τάξης των 100.000 και 150.000 ευρώ για να καθαρίζουμε τους δρόμους από τους βράχους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζηρίτης.

 

Εκτός από την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα, προβλέπεται να γίνουν εκσκαφές υφιστάμενων ορυγμάτων για τη βελτίωση των κλίσεων, καθαρισμός τάφρων και οχετών και διάνοιξη νέων για την αποφυγή διαβρώσεων, καθαρισμός των πρανών και τοποθέτηση χαλύβδινου πλέγματος στις βραχώδεις επιφάνειες. Τα σημεία στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής από τη Διεύθυνση Τεχνικών ‘Eργων της Π.Ε. Χαλκιδικής.

 

Το έργο, για το οποίο προβλέπεται πίστωση 800.000 ευρώ, εκτιμάται από τις υπηρεσίες της περιφέρειας ότι θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησής του είναι οκτώ μήνες. Ωστόσο ο περιφερειακός σύμβουλος Στάθης Αβραμίδης διευκρίνισε ότι η εκτέλεση των εργασιών δεν πρόκειται να επιβαρύνει την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, που δέχεται μεγάλο φόρτο τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουριστικού κύματος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν δρόμοι και πρόσθεσε: «τα έργα θα γίνουν σε απόσταση δύο μέτρων από την άκρη του δρόμου, οπότε θα αποκλειστεί μόνο τμήμα του οδοστρώματος και η κυκλοφορία θα διεξάγεται κανονικά».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα