Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ανησυχία για την εμφάνιση μεδουσών στη Χαλκιδική

Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την τελευταία φορά που έκαναν την εμφάνιση τους τοξικές μέδουσες στη Χαλκιδική, οι θάλασσες του πρώτου ποδιού ξαναγέμισαν λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων με μικρές καφεκόκκινες μέδουσες, αναστατώνοντας λουόμενους και προκαλώντας ανησυχία στους τοπικούς φορείς της περιοχής.

 

Πρόκειται είτε για το είδος πελάτζια νοκτιλούκα ή για το χρυσάνθεα. Ειδικά το πρώτο είδος είναι ιδιαίτερα τοξικό καθώς εξαιτίας των τοξινών τρέφονται δηλαδή ρίχνουν τις τοξίνες για να σκοτώσουν το ζωοπλαγκτόν που τρέφονται όπως είπε στο ethnos.gr o καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου.


Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο είδη αν τσιμπήσουν τον λουόμενο του προκαλούν πληγές στο σώμα μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες μέδουσες. «Δεν είναι όμως κάτι πολύ ανησυχητικό. Αν οι λουόμενοι χρησιμοποιούν αμμωνία ή κάποιο τζελ    ανακούφισης της κοκκινίλας ο πόνος απαλύνεται. Και αν δούμε μεγάλο πλήθος μεδουσών καλό είναι να μην μπούμε στο νερό». Όπως εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ οι βοριάδες τις επόμενες μέρες αναμένεται να τις μετακινήσουν στο πέλαγος και στο Βόρειο Αιγαίο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να εξαφανιστούν. Οι συγκεκριμένες μέδουσες δεν έχουν δυναμική μετακίνηση. Η μετακίνησή τους επηρεάζεται τις περισσότερες φορές από τα θαλάσσια ρεύματα». Και τα δύο καφεκόκκινα είδη έχουν μεγάλο μήκος κεραιών (μπορεί να φτάνει και το ενάμιση μέτρο) το οποίο δεν είναι ορατό και αυτό υποδηλώνει ότι βρίσκονται στην περίοδο της αναπαραγωγής τους.


Περισσότερα στο ethnos.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα