Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ο Αστρονομικός Σταθμός του ΑΠΘ στον Χολομώντα στο πρόγραμμα 'ScyLight'

Ο Ταξιάρχης έχει επιλεγεί απο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ως το σημείο ανάπτυξης νεας γενιάς ασφαλών δορυφορικών συστημάτων επικοινωνιών!


Τη Δυετέρα εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΑΠΘ βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου παρουσία των αντιδημάρχων Πολυγύρου, Χρήστου Βορδού, Νικολάου Παπακωνσταντίνου και Χρήστου Κομπόγιαννου και συζήτησαν την εξέλιξη των ενεργειών που απαιτούνται απο κοινού με των Δήμο Πολυγύρου, ώστε να υλοποιηθεί το έργο.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και αντιπροσωπείας του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της νέας γενιάς ασφαλών, δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων, με τον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα του ΑΠΘ στη Χαλκιδική να είναι ένας από τους τρεις που επιλέχθηκαν να συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, με την ένταξη του Χολομώντα στο πρόγραμμα, η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα μπει στον χάρτη των τηλεσκοπίων που θα δίνουν και θα συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, κάτι το οποίο θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, θα δώσει μεγάλο κομμάτι έρευνας στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Βορείου Ελλάδoς και τη δυνατότητα στις εταιρείες που ασχολούνται με αυτά τα δεδομένα, να έχουν πιο άμεση πρόσβαση και παράλληλα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ερευνητών.

 

Όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, το πλάνο περιλαμβάνει κατασκευαστικά έργα και αγορά εξοπλισμού έτσι ώστε να εγκατασταθεί η υποδομή στο δάσος του Ταξιάρχη, στον Χολομώντα. «Αυτό σημαίνει έρευνα, ανάπτυξη, νέα παιδιά που θα ασχοληθούν με αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά όπως τα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και των τηλεπικοινωνιών», επισήμανε σχετικά με την ένταξη στο πρόγραμμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι σημαντικό ότι κρατάμε τα νέα και τα καλά μυαλά στη χώρα μας προκειμένου να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν».

 

«Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην καινοτομία και στην επόμενη γενιά των τηλεπικοινωνιών» δήλωσε μεταξύ άλλων, η διευθύντρια τηλεπικοινωνιών του ESA, Ελοντί Βιό.

Με πληροφορίες από το gtimes.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα