Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για το σεισμό των 5,4 R

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για το σεισμό 5,4 R που σημειώθηκε νότια του Αγίου Όρους.

Στις 14:26 σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός στην ίδια περιοχή έντασης 4,4 βαθμών R.


O Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας, υποστήριξε στο in.gr ότι προέρχεται από τη λεγόμενη Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί και συνέχεια του ιδιαίτερα σεισμογενούς ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Μάλιστα, το εν λόγω ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,2 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος έγινε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναμένονται μετασεισμοί με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.


Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης ανέφερε στο iefimerida.gr ότι η μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου είναι φυσιολογική, όμως ακόμα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

«Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμολογικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελεί την προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι το 1965 είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, το 1982 δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και το 1983 δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί το φαινόμενο.

 

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Χαλκιδικής.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο in.gr, ανέφερε πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας.

Πρόσθεσε πως είναι πιθανό ο σεισμός να δώσει τις επόμενες ώρες κι άλλους μετασεισμούς, ενώ τόνισε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητικός λόγω της ενέργειας που απελευθερώθηκε.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα