Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν

Νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επικράτησε με θρίαμβο έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν (33,9% έως 34,5%).

 

"Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν", δήλωσε ο Μακρόν σε μήνυμα του προς το γαλλικό λαό, στέλνοντας το μήνυμα: "Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία". 

 

Κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό προς την αντίπαλο του, σημειώνοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους. 

"Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη", είπε και πρόσθεσε: "Όσο θα διαρκεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς θα είμαστε εκεί. Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας". 

 

"Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά τις διαίρεσης που μας υπονομεύει. Θα υπηρετήσω τη Γαλλία με ταπεινοφροσύνη, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα", τόνισε ο νικητής των εκλογών.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει. 

 

Η Μαρίν Λεπέν, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, προχώρησε σε δήλωση παραδοχής της ήττας της.

 

Σημείωσε ότι συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενώ χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά. 

 

"Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α' γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου", τόνισε.

 

Ο Μακρόν και η Λεπέν είχαν μια "σύντομη" και "φιλική" τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας. 

 

Την Κυριακή 14 Μαΐου, όταν και θα αναλάβει την εξουσία από τον Φρανσουά Ολάντ, ο Μακρόν θα ανακοινώσει το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας.

 

 

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος.

 

Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% (περίπου 4 εκατομμύρια), ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο. 

Πηγή: nooz.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα