Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Συγκλονίζει η αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία - Έξι οι επιζώντες από τους 81 επιβαίνοντες

Η παραμυθένια ιστορία της βραζιλιάνικης Chapecoense που από μικρή ποδοσφαιρική ομάδα μετατράπηκε σε σύμβολο για την χώρα, διεκόπη βίαια όταν το αεροσκάφος της εταιρίας LaMia συνετρίβη στο Ριονέγκρο της Κολομβίας, σκορπώντας το θάνατο σε 22 ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Η αεροπορική τραγωδία έχει βυθίσει στο πένθος τη Βραζιλία, τη στιγμή που από τους 81 επιβαίνοντες 75 έχουν ανασυρθεί νεκροί, ενώ για «θαύμα» κάνουν λόγο τοπικά δημοσιεύματα όταν αναφέρονται στους έξι επιζώντες.

Αρχικά, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν από τη συντριβή ήταν επτά, αλλά λίγες ώρες αργότερα και ενώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής, ο ποδοσφαιριστής Μάρκος Ντανίλο εξέπνευσε, όπως αναφέρει η βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση των υπόλοιπων επιζώντων, δηλαδή του Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, του Τζάκσον Φόλμαν, του δημοσιογράφου Ράφαελ Χένζελ, της Χιμένα Σουάρεζ, του μηχανικού Εργουιν Τουμίρι ενώ εκείνη του Αλαν Ρούσελ κρίνεται σταθερή.

Την ίδια στιγμή, άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας, με τις αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν να αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου. Ωστόσο τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολλά. Πηγές κάνουν λόγο για άσχημες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα, ενώ άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα. 

Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που κυκλοφορούν η ομάδα άλλαξε αεροπλάνο την τελευταία στιγμή. Η ομάδα είχε ζητήσει να ταξιδέψει με πτήση τσάρτερ ωστόσο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βραζιλίας της αρνήθηκε το αίτημα.

Ο πρόεδρος της ομάδας, Πλίνιο Νταβίντ ντε Νες Φίγιο, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει με το ίδιο αεροσκάφος, αλλά άλλαξε την πτήση του λίγες ώρες πριν το ταξίδι, εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο των ποδοσφαιριστών και μίλησε για τη στενή σχέση που διατηρούσαν όλοι.

«Δεν ήταν απλώς μία ομάδα ανθρώπων που σέβονταν ο ένας τον άλλον ως επαγγελματίες. Ήταν μία οικογένεια, μία ομάδα φίλων. Όλοι γελούσαν πολύ δυνατά, ακόμα και στις ήττες. Υπήρχε υπέροχη ατμόσφαιρα, μεγάλη χαρά», δήλωσε συντετριμμένος ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης Chapecoense.

«Εχθές το πρωί όταν τους αποχαιρέτησα μου είπαν ότι θα πήγαιναν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Μοιραζόμασταν το ίδιο όνειρο με όλες μας τις αισθήσεις. Και τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτό το όνειρο έληξε», συμπλήρωσε. 

 

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Ιβαν Τότζο, μιλώντας στο δίκτυο SporTV, εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγωδία και εξήγησε πως το στάδιο έχει ανοίξει τις πύλες του για να μπορέσουν οι φίλοι και οι συγγενείς των ποδοσφαιριστών να θρηνήσουν μαζί τα θύματα. 

 

«Είναι απίστευτη κατάσταση. Είναι επώδυνο. Βρίσκομαι στην Chapecoense εδώ και πολύ καιρό και ξέρω τι περάσαμε για να φτάσουμε εδώ. Τώρα που φτάσαμε -δεν λέω στην κορυφή, αλλά ότι έχουμε γίνει γνωστοί στη χώρα- συνέβη μία τραγωδία όπως αυτή. Είναι σκληρό, είναι τεράστια τραγωδία», είπε ο Τότζο.

Πράγματι, μετά το κάλεσμα των μελών της ομάδας, δεκάδες ήταν οι φίλαθλοι της Chapecoense που έσπευσαν στο γήπεδο, με φωτογραφίες να απεικονίζουν φίλους και στελέχη να αγκαλιάζονται και να μη μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

 

Την ίδια στιγμή, από το νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν οι επιζώντες, η σύζυγος του Αλαν Ρούσελ, Αμάντα, ανήρτησε μήνυμα στο Διαδίκτυο λέγοντας πως η κατάσταση του 27χρονο αμυντικού είναι σταθερή. 

 

«Ευτυχώς ο Αλαν είναι στο νοσοκομείο, σε σταθερή κατάσταση. Προσευχόμαστε που δεν επέζησαν και στηρίζουμε τους συγγενείς τους. Είναι πολύπλοκη, δύσκολη κατάσταση. Μόνο ο Θεός ο ίδιος μπορεί να μας δώσει δύναμη. Σε ευχαριστώ Θεέ μου», έγραψε συγκλονισμένη η Αμάντα Ρούσελ.

 

Από την άλλη, ο δήμαρχος του Μεντεγίν, Φεντερίκο Γκουτιέρεζ, ο οποίος περίμενε τη διεξαγωγή του τελικού της Copa Sudamericana με την Chapecoense να παίζει ενάντια στην Ατλέτικο Νασιονάλ, είπε από το σημείο της συντριβής: «Αυτό που επρόκειτο να είναι μία γιορτή, κατέληξε σε τραγωδία».

protothema.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα