Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Στα άκρα οδηγείται ο διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Ολλανδίας

Στα άκρα οδηγείται ο διπλωματικός πόλεμος Τουρκίας – Ολλανδίας, μετά την απαγόρευση εισόδου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ολλανδία και την απέλαση της Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Φατμά Καγιά,  από τη χώρα.

 

Η τουρκική πλευρά εξαπολύει απειλές, σε κάθε τόνο, προς την Ολλανδία, η οποία απαντά λίγο περισσότερο… διπλωματικά μέσω του Πρωθυπουργού της.

 

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς κλιμακώθηκε σήμερα η διένεξη σχετικά με την πολιτική εκστρατεία που η Άγκυρα θέλει να διεξαγάγει μεταξύ των τούρκων μεταναστών.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία, όπως υποστήριξε ακόμη, η μεταχείριση της Υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού». Μετά την ακύρωση ομιλιών του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Γερμανία, από τις τοπικές Αρχές και το χθεσινό διπλό περιστατικό στην Ολλανδία, ακυρώθηκε προγραμματισμένη στην Ελβετία ομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τους διοργανωτές της, ενώ λίγο έλειψε να ακυρωθεί και προγραμματισμένη ομιλία του υπαρχηγού του ΑKP στην Στοκχόλμη, η οποία τελικά θα γίνει.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος εφιστώντας την προσοχή στις  εκλογές της 14ης Μαρτίου στην Ολλανδία, είπε: «Δεν έχουμε πράξει αυτό που έπρεπε να έχουμε  ήδη πράξει. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Αυτοί  που έχουν  επιδείξει απρεπή συμπεριφορά  στον  υπουργό μου και στους βουλευτές μου σίγουρα  θα πληρώσουν  το τίμημα των πράξεων τους. Θα πληρώσουν  ακριβά  όλοι αυτοί που  επιτέθηκαν πάνω στους συμπολίτες μου με  άλογα και  σκυλιά».

 

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

 

Τσαβούσογλου: Συγγνώμη, τίμημα και… τις καλύτερες τουλίπες τις έχουμε εμείς!

 

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος και πάλι στην τουλίπες υπενθύμισε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός τον κάλεσε να πάει στην Ολλανδία να δει τις τουλίπες αλλά όχι τους Τούρκους. «Εσύ τί τουλίπες έχεις δεν ξέρω αλλά τις πιο όμορφες τουλίπες του κόσμου τις έχουμε εμείς», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πάντως, την ίδια τακτική που εφάρμοσαν και στο Ισραήλ φαίνεται να εφαρμόζει και τώρα η Άγκυρα με την Ολλανδία, αφού ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προανήγγειλε μέτρα μέχρι το Άμστερνταμ να ζητήσει συγγνώμη.  «Δεν φτάνει μονάχα η συγνώμη, θα πληρώσουν το τίμημα της πράξης τους» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλική πόλη Μετς πριν από την συνάντηση του με τους Τούρκους ομογενείς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία περιμένει μια γραπτή συγνώμη από την Ολλανδία, ενώ τόνισε ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στην Τουρκία ο πρεσβευτής της Ολλανδίας και ότι αυτό που εφαρμόζει σήμερα η ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία πολιτική αφομοίωσης.

Μιλώντας ο Τούρκος ΥΠΕΞ για καθαρή παραβίαση της Συνθήκης της Βιέννης, τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέσω του διεθνούς δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συζήτησα –είπε- τη φασιστική ενέργεια της Ολλανδίας με υπουργούς Εξωτερικών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, τους ενημέρωσα σχετικά με τις εξελίξεις και κανείς δεν μπόρεσε να πιστέψει όλα αυτά που έχουν διαδραματισθεί, τόνισε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι «τώρα περιμένουμε να δούμε αν οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεχώς προσπαθούν να μας δώσουν μάθημα, αν θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας».

 

«Οι Τούρκοι συμπολίτες μας που ζουν στην Ολλανδία δεν είναι μόνοι τους και τους δυνατούς δεσμούς δεν θα μπορέσει να σπάσει ούτε η φασιστική διοίκηση αλλά ούτε και ο ρατσιστής Ολλανδός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

 

 

Η Φατμά Καγιά χαρακτήρισε «ντροπή» τη σε βάρος της συμπεριφορά από τις ολλανδικές Αρχές, ενώ κατά την άφιξή της στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε τη χθεσινή νύχτα ως «νύχτα ντροπής για την ευρωπαϊκή δημοκρατία».

 

Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από την πλευρά του, τρεις μέρες πριν διασταυρώσει τα «ξίφη» του με το αντισλαμικό κόμμα στις εκλογές της 15ης Μαρτίου, δήλωσε ότι, «αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε» και παράλληλα χαρακτήρισε την διπλωματική διαμάχη την χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα του.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου της, Γιοχάνες Χανς, γνωστοποίησε ότι «παγώνει» μέρος της προενταξιακής χρηματοδότησης της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει για ποια κονδύλια πρόκειται.

 

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα να αναβληθεί η προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξαιτίας της διπλωματικής διένεξης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία.

 

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.

πηγή: ant1news.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα