Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Πως γιόρτασε η Χαλκιδική την Παναγία - ΦΩΤΟ-

Η Κοίμηση της Παναγίας σήμερα και χιλιάδες πιστοί έσπευσαν σε ναούς και στα αμέτρητα προσκυνήματα της Παναγίας για να γιορτάσουν με ιδιαίτερη λαμπρότητα το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού».

 

Μ. Παναγία

Στη Χαλκιδική επίκεντρο των εορτασμών είναι το προσκύνημα της Μ. Παναγίας, όπου την παραμονή της εορτής λιτανεύονται οι εικόνες και ο Επιτάφιος της Παναγίας. 

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Μ. Παναγία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς,  ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς,  ο περιφερειακός σύμβουλος, Στέλιος Βαλιάνος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. 

Στο Ιερό Προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας σήμερα το πρωί τελέστηκε η Θ. Λειτουργία. Συνέρρευσαν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, χιλιάδες πιστοί από τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στη Μεγαλόχαρη.

 

 

Σάρτη

Λαμπροί είναι οι εορτασμοί για την Παναγία και στη Σάρτη, όπου σύσσωμο το χωριό τιμά την Θεοτόκο και προσκυνά την θαυματουργή εικόνα της, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Αφισιά της Μ.Ασίας μετά τη μεγάλη καταστροφή και το διωγμό. 

Την παραμονή τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός τον οποίο παρακολούθησε και ο δήμαρχος Σιθωνίας, Γιάννης Τζίτζιος, παρουσία αντιδημάρχων και συμβούλων.

Στη συνέχεια νέοι του πολιτιστικού συλλόγου της Σάρτης ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες κράτησαν στα χέρια τους τον Επιτάφιο της Παναγίας και έκαναν περιφορά στους δρόμους του χωριού, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Σιθωνίας. 

 

Σήμερα το πρωί μετά τη Θ. Λειτουργία τελέστηκε Αγιασμός μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου και οι πιστοί αγιάστηκαν από τον εφημέριο του χωριού.  

 

Πορταριά

 Με ευλάβεια τίμησαν και φέτος την Παναγία οι κάτοικοι της Πορταριάς, καθώς η εικόνα της Θεομήτορος που χρονολογείται γύρω στα 1840, αποτελεί σημείο αναφοράς στην πίστη των Πορταριανών και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και πραγματοποιήθηκε λιτανεία της ιεράς εικόνας στους δρόμους του χωριού. Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια όλοι οι πανηγυριώτες κάθισαν στο γιορτινό τραπέζι.

 

Ν.Τρίγλια

Στον ιερό ναό της Παντοβασίλισσας τίμησαν οι Τριγλιανοί την Κοίμηση της Θεοτόκου με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στον επιτάφιο της Παναγίας έσπευσαν να προσκυνήσουν εκατοντάδες πιστοί, ενώ οι γυναίκες του χωριού έψαλλαν τα εγκώμια της Παναγίας. 

Σήμερα το πρωί μετά τη Θ. Λειτουργία έγινε περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους της Ν. Τρίγλιας. 

 

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ

Στον Πολύγυρο αναβίωσε και φέτος το πανηγύρι στο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας, σε ένα πανέμορφο τοπίο με κιόσκια, παγκάκια, πρασινάδα και ψηλά δέντρα. 

Μετά τη Θ. Λειτουργία όσοι βρέθηκαν στο εξωκλήσι παρακάθισαν και δοκίμασαν το πατροπαράδοτο κουρμπάνι που ετοίμασαν οι οικονομάδες. 

halkidikinews.gr
φωτο:
facebook/megalipanagiaxalkidiki
Αλ.Κοκκαλάς

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα