Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Άγιος Ευθύμιος ο νέος τιμήθηκε στα Βράσταμα -ΦΩΤΟ-

Η μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Νέου γιόρτασαν την Κυριακή οι κάτοικοι των Βραστάμων.

Χθες το απόγευμα έγινε λιτανεία της εικόνας του Αγίου Ευθυμίου και των ιερών λειψάνων του στους δρόμους του χωριού. Την Κυριακή τελέσθηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία. 

Ο Άγιος Ευθύμιος ίδρυσε λαύρα στα Βραστά, ΒΑ του σημερινού χωριού σε απόσταση 2 χιλιομέτρων. Ο βιογράφος και μαθητής του Αγίου Ευθυμίου, αναφέρει ότι ο Άγιος έφυγε από το Άγιο Όρος το 866, λόγω των αραβικών επιδρομών και αποφάσισε να εγκαταστήσει τους μαθητές του «εν τοις Βραστάμου λεγομένοις τόποις». 

 

Έκτισε στον τόπο εκείνο μια λαύρα από κελιά ατομικά αλλά το ένα κοντά στο άλλο. Για τον ίδιο και για έναν άλλον ασκητή, τον Ονούφριο, έκτισε κελιά πιο απομακρυσμένα από τη λαύρα του. Οι πηγές δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε εάν η λαύρα λειτουργούσε ως κοινόβιο ή ως αναχωριτική ομάδα.

 

   Σήμερα έξω από το τοπικό διαμέρισμα των Βραστάμων υπάρχουν ερείπια κτισμάτων που πιθανότατα να ανήκουν στο κτιριακό συγκρότημα της λαύρας. Ένα χιλιόμετρο ανατολικά των ερειπίων βρίσκεται το ασκητήριο του Αγίου Ευθυμίου του Νέου, λαξευμένο μέσα σε απότομο βράχο.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα