Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

ΜΝΗΜΗ - ΜΝΗΜΕΙΑ: Το Ημερολόγιο του Π.Σ. Ν. Μουδανιών "Ο Φάρος"

Το ημερολόγιο του 2018 του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών "Ο Φάρος" αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς φιλοξενεί τα μνημεία που υπήρχαν στα χωριά της νότιας Καλαμαριάς πριν εγκατασταθούν οι πρόσφυγες! 

Το halkidikinews.gr σας παρουσιάζει την εξαιρετική έκδοση που επιμελήθηκε το Τμήμα Αρχείου και Ιστορικής Φωτογραφίας του "Φάρου". 

 

Το ημερολόγιο του 2018 του Πολιτιστικού Συλλόγου "ο Φάρος" με τίτλο "Μνήμη-Μνημεία" είναι αφιερωμένο στο ιστορικό παρελθόν του τόπου, στον οποίο εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες το 1922, από τη Μ.Ασία, την Ανατολική Θράκη, τα παράλια της Προποντίδας, τη Βιθυνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο.

 

Όταν το 1922 οι πρόσφυγες διωγμένοι και κατατρεγμένοι από τις πατρίδες τους, αναζητούσαν νέο τόπο να εγκατασταθούν, ήρθαν στη Νότια Χαλκιδική, στην Καλή Μεριά ("Καλαμαριά"), μια περιοχή κατοικημένη από αρχαιοτάτων χρόνων. 

 

Εδώ βρήκαν σημάδια κάθε εποχής, όπως αρχαία κάστρα, αγιορείτικα μετόχια, οθωμανικά τσιφλίκια και τεμένη, βρύσες και γεφύρια, ντόπιους οικισμούς. Και, μαζί με αυτά, το ανθρώπινο στοιχείο της περιοχής - ο "κρίκος" που τους έδεσε με τον παρελθόν αυτού του τύπου. Όμως, ένας άλλος "κρίκος" είχε ήδη δέσει πολλούς νέους με τα χώματα των Αλησμόνητων Πατρίδων τους, καθώς βρέθηκαν εκεί, συμμετέχοντας στη Μικρασιατική εκστρατεία. Κι έκαναν τα μέρη αυτά "νέα πατρίδα".

 

Το Τμήμα Αρχείου και Ιστορικής Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών "ο Φάρος" συνέλεξε πληροφορίες για το ιστορικό παρελθόν αυτού του τόπου, που δέχτηκε τους πρόσφυγες, πραγματοποίησε την καταγραφή των μνημείων που υπήρχαν εδώ πριν την εγκατάστασή τους, στο Καργί Λιμάνι (Ν.Μουδανιά), στην Ποτίδαια, στον Άγιο Μάμαντα, στα Μαριανά, στο Μυριόφυτο (Ν.Όλυνθος), στην Καρκάρα (Σήμαντρα), στην Πορταριά, στο Καρά-Τεπέ (Ν.Τένεδος), στο Βρωμόσυρτα (Άγιος Παντελεήμων), στο Σουφλάρ (Ν.Τρίγλια), στο Καραμάν (Ν.Πλάγια), στο Ρωσικόν (Ν.Φλογητά), στο Μετόχι Διονυσίου και στο Μετόχι Ζωγράφου.

 

Στη συνέχεια, η Ομάδα Φωτογραφίας του Π.Σ. "ο Φάρος", με την επιμέλεια του εικαστικού Μιχάλη Τσίνογλου, κατέγραψε αυτά τα μνημεία, από τα οποία άλλα έχουν αντισταθεί στη φθορά του χρόνου και άλλα υφίστανται τις συνέπειες της ανθρώπινης αδιαφορίας και άγνοιας. 

 

Στην Ομάδα Φωρογραφίας συμμετείχαν οι: Αρχοντοπούλου Μαρία, Γούτα Μαρία, Κακμή Ελευθερία, Καμμάς Αντώνης, Λασκαρίδης Γιώργος, Μαθέα Κυριακή, Μελίτσης Μάκης, Οικονόμου Χρήστος, Ορλής Χρήστος, Παπαδοπούλου Βούλα και Σαμαράς Δημήτρης.  Την επιμέλεια του σχολιασμού των εικόνων είχε ο αρχαιολόγος Ιωακείμ Παπάγγελος, ενώ τη μετάφραση των κειμένων ανέλαβε το φροντιστήριο ξένων γλωσσών "Mr.George".

Γρ.Αντωνιάδης, halkidikinews.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα