Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Έκθεση φωτογραφίας στα Ν. Φλογητά

Πάνω από 200 φωτογραφίες περιλάμβανε η έκθεση φωτογραφίας που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Φλογητών το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα του φορέα. Το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο του Συλλόγου είναι το τμήμα που ασχολείται με τη συγκέντρωση, επεξεργασία, ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση παλαιών φωτογραφιών του χωριού.

 Μέχρι στιγμής στο Αρχείο υπάρχουν πάνω από 500 φωτογραφίες. Τα θέματα τους ποικίλουν, από εργασίες των περασμένων δεκαετιών που αφορούν την καλλιέργεια της γης, σπορά, θερισμός, αλώνια, την εργασία στα μεταλλεία, την αλιεία, την κτηνοτροφία, το πλανόδιο εμπόριο(γυρολόγοι έμποροι) μέχρι και επαγγέλματα ξεχασμένα σήμερα, όπως ο πεταλωτής, ο λευκοσιδηρουργός κ.α. 

Επίσης περιλαμβάνει φωτογραφίες από διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις( γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες), πολιτιστικά δρώμενα(εορτή του τρύγου), θρησκευτικές εκδηλώσεις(πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Παντελεήμονα), δραστηριότητα του σχολείου(παρελάσεις, εορτές, προσκοπισμός). Παράλληλα συγκεντρώθηκαν φωτογραφίες από άλλες δράσεις των κατοίκων του χωριού όπως η συμμετοχή στα κοινοτικά συμβούλια, ο εθελοντισμός,  η κατασκευή του Ιερού Ναού, του σχολείου, του Μετοχιακού συγκροτήματος, του παλιού βυζαντινού ανεμόμυλου, των ιστορικών καμπαναριών.

Μια πολύτιμη Ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές 

 

«Μέσα από τις κιτρινισμένες λόγω της πολυκαιρίας, φωτογραφίες, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πως ήταν η εικόνα του χωριού μας πριν πολλά χρόνια, έτσι όπως δεν την είδαμε ποτέ εμείς, ούτε θα τη δουν οι επόμενες γενιές, έτσι όπως αντίκρισαν τον τόπο οι πρώτοι κάτοικοι και με πολύ κόπο και αίμα κατάφεραν να οργανώσουν τη σημερινή μας μικρή κοινωνία. 

Η προσπάθεια συλλογής φωτογραφιών ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, σχεδόν από ένα αστείο. Στην πορεία όμως και όσο οι αξιότιμοι συμπατριώτες μας έδειχναν εμπιστοσύνη και μας δάνειζαν τα οικογενειακά τους άλμπουμ, ξεδιπλωνόταν μπροστά μας η εικόνα των δεκαετιών από το 1920 μέχρι και το 1980, η διαρκής μεταβολή, η επέλαση του τουρισμού» επεσήμανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Φλογητών Βάιος Μαυρίδης. 

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε θερμά τους συγχωριανούς του, που έδωσαν παλιές φωτογραφίες για την ενίσχυση του Αρχείου και κάλεσε και τους άλλους να τους μιμηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. «Εκτός των άλλων θέλουμε και να τις διασώσουμε γιατί πολλές έχουν καταστραφεί, έχουν χαθεί εξαιτίας της ολιγωρίας κάποιων και είναι πραγματικά άδικο, τόσο για τους αείμνηστους συμπατριώτες όσο και για τον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Μαυρίδης. 

Το ενδιαφέρον του κοινού για την έκθεση ήταν μεγάλο και έτσι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες εκθέσεις τόσο με τις ίδιες φωτογραφίες όσο και με άλλες ακόμη από το Αρχείο του Συλλόγου.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα