Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Ο Πολύγυρος πλημμύρισε με μουσικές και χορούς -ΦΩΤΟ-

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου διασκέδασαν στην πλατεία των Έξι Βρύσεων οι χιλιάδες επισκέπτες του Πολυγύρου, που συμμετείχαν στην 5η Γιορτή ανάδειξης τοπικών προϊόντων και πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γεύση, Παράδοση, Πολιτισμός». Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να γευτούν και να προμηθευτούν αγνά τοπικά προϊόντα απευθείας από τους παραγωγούς τους αλλά και να ενημερωθούν για τις δράσεις των πολιτιστικών φορέων του Δήμου.

 

Το απόγευμα της Παρασκευής στο προαύλιο του Δημαρχείου τα παιδιά ζωγράφισαν, έπαιξαν και χόρεψαν μέχρι τελικής πτώσης με τις ΜΠΙΟΥ ΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ ενώ εντυπωσιακό ήταν το φινάλε με την αγαπημένη πολύχρωμη πούδρα.

Στον πεζόδρομο από τις 20:30 ξεχύθηκαν δεκάδες χορευτές ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους στολές με κατάληξη τις Έξι Βρύσες, όπου παρουσίασαν χορούς από τη Χαλκιδική και την υπόλοιπη Ελλάδα, κερδίζοντας το ζεστό χειροκρότημα όλων.

 

Συμμετείχαν: Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου, Χορευτικό συγκρότημα «Expresion Latino Americana» από το Εκουαδόρ, Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Γονέων & Φίλων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, Χορευτικό συγκρότημα «Ikorta» από την Γεωργία, Χορευτικό Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Χορευτικό συγκρότημα «Hiziya» από την Αλγερία.

Μικροί και μεγάλοι δοκίμασαν τα παραδοσιακά εδέσματα, που ετοίμασαν οι γυναίκες – μέλη των συλλόγων, αλλά και τα ιδιαίτερα πιάτα, που δημιούργησαν διακεκριμένοι σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος με βάση τα προϊόντα, που παράγονται στην περιοχή μας. Παράλληλα επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου, γνώρισαν τη δουλειά του Τμήματος Αγιογραφίας Γαλάτιστας, θαύμασαν καλλιτεχνικές δημιουργίες και ζωγραφικά έργα του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Χαλκιδικής και του Συλλόγου Τεχνών Γαλάτιστας «Ανθεμούσες».

 

Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό-παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή όλου του κόσμου με την ορχήστρα του Αστέριου Τράκα (Μουσικοί: Αστέριος Τράκας - Βιολί, Ιωάννης Δανίτσας - Κλαρίνο, Κωνσταντίνα Πετρινιώτη – Τραγούδι, Ελισάβετ Τράκα – Λαούτο και Σπύρος Τζιάτζιος – Κρουστά).

 

Σήμερα Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου (οικεία Καραγκάνη) ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΑΜΟΥ με νυφιάτικα τραγούδια της Παραδοσιακής Ομάδας τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου με μαντινάδες και υπό τους ήχους της Κρητικής λύρας και Κρητικού λαούτου.

 

Η νύφη και ο γαμπρός και τα δύο σόγια με τα προικιά, χορεύοντας και τραγουδώντας, μαζί με χορωδίες και χορευτικά συγκροτήματα, θα καταλήξουν στην πλατεία των Έξι Βρύσεων, όπου οι Σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας θα ετοιμάσουν το γαμήλιο τραπέζι εκτελώντας συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής.

 

Συμμετέχουν: Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Κοινωνικής Ανάπτυξης Πολυγύρου- Σύλλογος Κρητών Χαλκιδικής «Νίκος Καζαντζάκης» - Χορευτικός Όμιλος Πολυγύρου «Έξι Βρύσες» - Παραδοσιακή Ομάδα Τραγουδιού του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.

Τη σκυτάλη παίρνουν τα ακόλουθα χορευτικά συγκροτήματα: Χορευτικός Όμιλος Πολυγύρου «Έξι Βρύσες», Σύλλογος Κρητών Χαλκιδικής «Νίκος Καζαντζάκης», Χορευτικός Λαϊκός Όμιλος «Passons» από την Ιταλία, Σύλλογος Ηπειρωτών Χαλκιδικής «Η Δωδώνη», Χορευτικό συγκρότημα «Ljubistok» από την Ουκρανία, Χορευτικό συγκρότημα «Ala too» από το Κιργιστάν , Χορευτικό συγκρότημα «Ηasad Folkdance group» από την Τουρκία

 

Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με συμμετοχή όλου του κόσμου με τους Μουσικούς: Κωνσταντίνος Αργύρογλου - Κλαρίνο, Γιάννης Κουσουλάκης – Βιολί & κορνέτα, Δημήτριος Μυλωνάς – Λαούτο & τραγούδι, Κωνσταντίνα Πετρινιώτη – Τραγούδι, Στυλιανός Καμπούρης - Κρουστά, Κωστής Κυριτσάκης - Κρητική Λύρα και Μάριος Μπορμπουδάκης - Κρητικό Λαούτο.

Και σήμερα από τις 19:00 την ψυχαγωγία των παιδιών θα αναλάβουν οι ΜΠΙΟΥ ΜΠΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΜ ΜΠΑΜ με χιλιάδες νερομπάλονα, νεροπίστολα και μια πισίνα γεμάτη νερό, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Ν.Χαλκιδικής , Απόστολος Πάνας, η Πρόξενος του Εκουαδόρ, Susana Vasquez, η Πρόεδρος του Ν.Π «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», Ιφιγένεια Κυριάκου, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Δημήτριος Ζαγγίλας, ο Αντιδήμαρχος Γαλάτιστας, Ιωάννης Σιμώνης, η Πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής του Δήμου, Στυλιανή Ζούνη, η νέοεκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλο, Μαρία Γκουγκούση, ο Πρόεδρος του τοπικού Πολυγύρου, Νικήτας Κατσακιώρης, ο Πρόεδρος του τοπικού Ολύνθου, Νικόλαος Αυγέρης και πλήθος κόσμου.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα