Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Στη Μ. Παπανικολάου από τη Συκιά το 1ο βραβείο Κεραμεικής Γλυπτικής

Η Μαρία Παπανικολάου από την Συκιά κέρδισε το πρώτο βραβείο στον 1ο Πανελλαδικό διαγωνισμό Κεραμεικής -Γλυπτικής σε παρόντα χρόνο που διοργάνωσε η Πανελληνία Ένωση Κεραμιστών.

 

Οι συμμετέχοντες είχαν στην διάθεσή τους τον ίδιο πηλό και δύο μέρες να ολοκληρώσουν το έργο τους με θέμα «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ». Το ψήσιμο έγινε αργότερα αφού τα έργα στέγνωσαν τελείως δοκιμάζοντας παράλληλα την τεχνική κατασκευής τους και την αντοχή τους. Μετά την κρίση τής κριτικής επιτροπής το βραβείο πήρε η Μαρία Παπανικολάου για το έργο της «Ο μετασχηματισμός του εγώ μου...Τransformation of my ego». 

 Tα έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών τού Διαγωνισμού θα παρουσιαστούν στο κοινό σε μία δωδεκαήμερη Έκθεση στην Επίκαιρη Αίθουσα Τέχνης στο Μαρούσι, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμεικής (Σπίτι της Κεραμεικής) , Λ. Κηφισίας 207 , από 8/3 – 19/3.


"Μεγάλωσα στην Συκιά και από μικρο παιδί είχα μια τάση για τα καλλιτεχνικά και στην ηλικία 8 ετών έκανα το πρώτο μου κεραμικό από πηλό του βουνού που έπαιζα με τους φίλους μου" εξομολογείτε στο halkidikinews.gr η Μαρία Παπανικολάου.

 

Όπως λέει η ίδια, έμαθε να ζει στη φύση, στην αύρα της  θάλασσας και αυτή είναι και η πηγή έμπνευσής της όλα αυτά τα χρονιά. Δεν είναι τυχαίο που στην έκθεση της σε γκαλερί της Αίγινας παρουσίασε την σειρά "Αίγα".

"Τενεκεδένια τυριού από πηλό και γλυπτά από κατσίκες, μνήμες από το χωρίο μου. Πολύ σπουδαίο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι είχα ερεθίσματα τέχνης από τον παππού μου γλύπτη, Φιλήμων Ζηλωτή, τον "Πετρά" της Συκιάς που πραγματικά ήταν πηγή έμπνευσης και θαυμασμού για εμένα" λέει η Μαρία Παπανικολάου.

 

Το 2000 αποφοίτησε από την σχολή Κεραμικής Αγγειοπλαστικής ΟΑΕΔ ΚΕΤΕΚ Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης και άνοιξε το εργαστήριο στην γενέτειρά της, τη Συκιά, κάνοντας παράλληλα για πολλά χρόνια και μαθήματα κεραμικής σε παιδιά και ενήλικες του χωριού της. Τα τελευταία  3 χρόνια έχει έδρα την Θεσσαλονίκη.

 

Η Μαρία Παπανικολάου δίνει τα κεραμικά της σε διάφορες γκαλερί και καταστήματα ανά την Ελλάδα με την υπογραφή "Αρυβαλλος". Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε ομαδικές, ατομικές εκθέσεις και διαγωνισμούς με μεγάλη επιτυχία. Η αγάπη της για την κεραμική γλυπτική δεν είναι απλά γιατί είναι το επάγγελμά της, αλλά γιατί πραγματικά κυλάει στο αίμα της και της δίνει δύναμη μόνο για όμορφα όνειρα!

 

του Θοδωρή Δούκα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα