Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Αρναία: Αναβίωσε το έθιμο του "Κλήδονα"

Ο Σύλλογος Γυναικών Αρναίας υπό βροχή και χωρίς πολυκοσμία, αναβίωσε το έθιμο του "Κλήδονα" και το άναμμα των φωτιών του Αϊ-Γιάννη.

 

Το έθιμο προστάζει νεαρές ανύπαντρες κοπέλες, να μεταφέρουν το "αμίλητο νερό" από τρεις βρύσες του χωριού, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή, παρόλα τα πειράγματα που θα δέχονται. 

 

Οι κοπέλες με τα μέλη του Συλλόγου συνοδευόμενοι από την Χορωδία Γυναικών του ΚΑΠΗ Αρναίας, ξεκίνησαν από την πρώτη πηγή το "Πλυσταριό". Στη συνέχεια μέσα από τα στενά σοκάκια της Αρναίας, τραγουδώντας τα παραδοσιακά μας τραγούδια βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου πήραν νερό από το αιωνόβιο πλατάνι και κατευθύνθηκαν στην τρίτη στάση στη βρύση "Καλογερούδι".

 

Τελικός προορισμός της παρέας μετά τη στάση στο "Χοροστάσι", η πλατεία της Λαϊκής, όπου άναψαν οι φωτιές για να ολοκληρωθεί το έθιμο. 

Τα άστρα τελικά άσκησαν τη μαγεία τους στο "αμίλητο νερό" και αποκαλύφθηκε στα ελεύθερα κορίτσια και αγόρια, μέσα από τα προσωπικά μικροαντικείμενα που είχαν ρίξει μέσα στον "Κλήδονα", το όνομα του μελλοντικού τους συντρόφου.

Στο χώρο προορισμού αλλά και στις 3 πηγές νερού, ο Σύλλογος Γυναικών, πρόσφερε κέρασμα στους παρευρισκομένους από τον πλούσιο μπουφέ που ετοίμασαν με μεράκι τα μέλη του και νοικοκυρές της Αρναίας.

του Στ. Ρήγα


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα