Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική

 Ανοδικός είναι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής με τους επιχειρηματίες στη Χαλκιδική να δηλώνουν αισιόδοξοι, όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στο οποίο καταγράφεται ως μείζον ζήτημα η έλλειψη εργατικών χεριών.

Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής έφθασε στο 3,4% από το -1,2%, δίνοντας τόνο αισιοδοξίας για τη νέα χρονιά. Για πρώτη φορά μετά από 7 μήνες το υψηλό ποσοστό 3,9% Απριλίου-Μαΐου 2023.

Πάνω από ένας στους δυο συμφωνούν με την απασχόληση μεταναστών

Στο 55% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που συμφωνούν με τα μέτρα της κυβέρνησης για την απασχόληση μεταναστών σε εποχιακές αγροτικές εργασίες, δεδομένου ότι η Χαλκιδική αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα έλλειψης εργατών γης. 27% διαφωνεί, θεωρώντας πως το μέτρο νομιμοποιεί τους μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα, ενώ 18% είναι το ποσοστό που Δεν γνωρίζει/Δεν απαντά.

Περίπου 9 στους 10 εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική

Το 85% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής εκτιμούν ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική ενώ μόλις 15% πιστεύουν το αντίθετο.

Στις αγροτικές εργασίες οι μεγαλύτερες ελλείψεις προσωπικού

Οι αγροτικές εργασίες είναι αυτές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική. Στο 32% φθάνει το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι αγροτικές εργασίες αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών στη Χαλκιδική. Με 15,2% ακολουθούν τα ξενοδοχεία, 14,2% τα τουριστικά καταλύματα, 13,6 η εστίαση, 13% οι οικοδομικές εργασίες, 2,9% το εμπόριο, 2,7% οι υπηρεσίες, 1,6% οι μεταφορές, 1,9% δηλώνει άλλο και μόλις 2,9% ότι δεν υπάρχει έλλειψη.

7 στους 10 δεν βρίσκουν προσωπικό

68% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής που δήλωσαν ότι, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην εύρεση προσωπικού, ενώ αντίστοιχα 32% είναι το ποσοστό αυτών που δήλωσαν όχι ή μάλλον όχι.
Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2023-Ιανουάριο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 345 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.

Μέτρια κρίνει το 50% την κατάσταση των επιχειρήσεων τους

Αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό αυτών που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, παραμένει ωστόσο χαμηλό στο 19%. Αντίστοιχα 19% είναι και το ποσοστό αυτών που κρίνουν ικανοποιητική την κατάσταση των επιχειρήσεων τους. 50% την κρίνει μέτρια και 12% κακή, δείχνοντας γενικά μια τάση βελτίωσης.

Αύξηση και διατήρηση τζίρου για το 63% των επιχειρήσεων

13% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 50% ότι παρέμεινε σταθερός και 37% ότι μειώθηκε.

Προσλαμβάνουν νέο και διατηρούν το υπάρχον προσωπικό οι περισσότερες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής
Μπαίνοντας στη νέα χρονιά και εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 82% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό, 15% ότι θα προσλάβει νέο, ενώ μόλις 3% είναι το ποσοστό αυτών, που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις, σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος.

85% το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα ή ίδια αποτελέσματα

Σημαντική αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένει καλύτερα αποτελέσματα το επόμενο εξάμηνο, φτάνοντας 45% σε σύγκριση με το 20% του προηγούμενου κύματος. 40% αναμένει τα ίδια ενώ το ποσοστό αυτών που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα πέφτει στο 15%, σε σύγκριση με το 35% του προηγούμενου κύματος.

Το link με τα αποτελέσματα της έρευνας και τα σχετικά γραφήματα βρίσκονται αναρτημένα στον ιστότοπο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (www.epihal.gr).


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα