Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Α Αθλητικά

47ος Διάπλους Τορωναίου Κόλπου - Σάββατο 15 Ιουλίου

    Όλα είναι έτοιμα από για τη φετινή διοργάνωση του 47ου Κολυμβητικού Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, ο οποίος αποτελεί θεσμό για την παγκόσμια μαραθώνια κολύμβηση και θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 Ιουλίου 2017.  Τον Διάπλου διοργανώνει η Ε.Ε.Ν.Ν. «Ο Σίθων» με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας.Καταξιωμένοι και διεθνούς φήμης κολυμβητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό σπεύδουν κάθε χρόνο να δηλώσουν συμμετοχή για να έρθουν στη Χαλκιδική και να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα που χαρακτηρίζεται για το γνήσιο αθλητικό ιδεώδες, μακριά από σκοπιμότητες του πρωταθλητισμού. Έρχονται για να στεφανωθούν με τον κότινο, το στεφάνι ελιάς, που αποτελεί και το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές.Οι κολυμβητές θα διανύσουν την απόσταση των 26 χλμ από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, χωρίς να χρησιμοποιήσουν πτερύγια ή άλλα βοηθητικά μέσα πλεύσης. Για την ασφάλειά τους θα συνοδεύονται από μηχανοκίνητες βάρκες και ταχύπλοα σκάφη που διαθέτουν ασύρματη επικοινωνία.

Ο Διάπλους του Τορωναίου αποτελεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός ολόκληρης της Χαλκιδικής. Φέτος κατατέθηκαν πάνω από 60 αιτήσεις κολυμβητών. Από αυτούς θα συμμετέχουν οι 20.

Με αφορμή τον Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου διοργανώνονται παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νικήτη από την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Την παραμονή του Διάπλου, θα διεξαχθεί, όπως κάθε χρόνο, ο 16ος Αγώνας Κολύμβησης 1.500 μέτρων, τον οποίο ντόπιοι και επισκέπτες τον ξέρουν ως τον «μικρό Διάπλου» γιατί παίρνουν μέρος και παιδιά κάθε ηλικίας, επίδοξοι κολυμβητές του Διάπλου του Τορωναίου Κόλπου.Ιστορική αναδρομή

Τον Ιούλιο του 1971, μια παρέα Νικητιανών, ο Άγγελος Κουτλιάνος, ο Μάκης Παπάγγελος, ο Νίκος Παπαθανασίου, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, ο Νίκος Μπιλάλης και ο Γιώργος Καραθανάσης με κίνητρο την αγάπη για την θάλασσα, ξεκίνησε και έκανε πραγματικότητα κάτι που για όλους ήταν μια τρέλα, να περάσουν από τη Νικήτη της Σιθωνίας στη Κασσάνδρα, κολυμπώντας τον Τορωναίο Κόλπο.
   Το ξεκίνημα των έξι κολυμβητών πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Εκτός από μερικούς φίλους κανένας άλλος δεν παραβρέθηκε. Έτσι ρίχτηκαν στη θάλασσα χωρίς καμιά επισημότητα, με μόνο όπλο την πίστη στη σπουδαιότητα του εγχειρήματός τους, την αγάπη για την θάλασσα και τον πραγματικό αθλητισμό. Το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως οι κολυμβητές φθάνουν στη ακτή της Κασσάνδρας, οι κάτοικοι μη μπορώντας να το πιστέψουν, έτρεξαν με ότι μέσο διέθεταν για να υποδεχθούν τους ήρωες.
    Το γεγονός αυτό επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά πιο οργανωμένα. Το 1973 η ίδια παρέα ίδρυσε την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης «Ο ΣΙΘΩΝ». Το 1974 λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα ο αγώνας δεν έγινε. Έτσι ο 5ος κολυμβητικός διάπλους έγινε το 1975 και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από τότε, κάθε χρόνο τον Ιούλιο ο «Σίθων» διοργανώνει τον Διάπλου από την Καλλιθέα της Κασσάνδρας στη Νικήτη της Σιθωνίας, που πήρε πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, μιας και συνδυάζεται και με διάφορες άλλες πολιτιστικές και ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Αποκορύφωμα της επιτυχίας αυτής της εκδήλωσης είναι η διεθνοποίησή της με συμμετοχή ξένων κολυμβητών.

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα