Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2026

Ε Επικαιρότητα

Τα Νέα Ρόδα πανηγυρίζουν την Παναγία Σκουπιώτισσα

Με μεγάλη λαμπρότητα και βαθιά ευλάβεια γιορτάζουν τα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσφέροντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες πιστούς να προσκυνήσουν την ιστορική και θαυματουργική εικόνα της Παναγίας Σκουπιώτισσας.

Η εικόνα, την οποία μετέφεραν πρόσφυγες από τα Σκουπιά της Μικράς Ασίας, θεωρείται από τις αρχαιότερες, με ρίζες που ανάγονται στην εποχή των Αποστόλων.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, κ.κ. Θεόκλητος, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του χωριού.

Κατά την ιστορική αναδρομή, τα Σκουπιά ήταν ένα ακμαίο χωριό της Επαρχίας Προκοννήσου, γεννώντας πολλούς διακεκριμένους κληρικούς και σημαντικούς παράγοντες της περιοχής. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, οι κάτοικοι μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας ως πολύτιμο κειμήλιο, με την δεκαεξάχρονη τότε Βασιλεία Τσακάλου να παίρνει την πρωτοβουλία της μεταφοράς της μέχρι το πλοίο που την οδήγησε στη Λήμνο.

Από το 1933, η εικόνα παραμένει στα Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, όπου οι πρόσφυγες Σκουπιώτες εγκαταστάθηκαν, συνεχίζοντας να προσφέρει πνευματική στήριξη και να αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της περιοχής.

Η γιορτή φέτος ήταν μια ζωντανή υπενθύμιση της ιστορίας, της παράδοσης και της πίστης που συνδέει τις κοινότητες της Χαλκιδικής με τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία.

📘 Το βιβλίο του Ιωάννη Βογιατζή «Εκθέσεις στον ήλιο» παρουσιάζεται το Σάββατο 24 Ιανουαρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Τρίγλιας. Την παρουσίαση διοργανώνουν ο Δήμος Νέας Προποντίδας και οι Εκδόσεις "Αρμός".

🎭 Το θεατρικό έργο «Η Πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιπιανίτη ανεβαίνει στη Νέα Τρίγλια, στο πλαίσιο πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαιοχωρίων. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε δύο βραδιές, το Σάββατο 31 Ιανουαρίου και την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Τρίγλιας.

🎭 Η εφηβική θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλογου "Ο Φάρος" παρουσιάζει το έργο "Η φάρμα των ζώων" του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Μίνας Βλαστού, το Σάββατο 24, την Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.30, στο Δημοτικό θέατρο Ν. Μουδανιών.

 


booked.net

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα