Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Ε Επικαιρότητα

Συλλαλητήριο στην Ιερισσό ενάντια στην εξόρυξη χρυσού -ΦΩΤΟ-

Kάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της ευρύτερης περιοχής διοργάνωσαν το πρωί συλλαλητήριο στην Ιερισσό διαμαρτυρόμενοι για την εξόρυξη χρυσού και την περιβαλλοντική καταστροφή που αυτή συνεπάγεται.

Σύνθημα του Συντονιστικού Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που διοργάνωσε το συλλαλητήριο ήταν «Πείτε επιτέλους όχι στην Eldorado».

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, «η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή ενός τόπου δεν είναι ανάπτυξη, είναι έγκλημα», ενώ επεσήμαναν ότι στο Δήμο Αριστοτέλη αναπτύχθηκαν οι πιο ρυπογόνες και καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το έργο «είναι καταστρεπτικό για τη Β.Α. Χαλκιδική, θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας και σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες. Η εταιρεία έχει υποχρέωση στην κερδοφορία των μετόχων, έτσι και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προστατέψει τους πολίτες και να ακυρώσει αυτό το καταστροφικό επενδυτικό σχέδιο», καταλήγει.

O δήμαρχος Αριστοτέλη, Γ. Ζουμπάς ανέφερε: “Το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά τις άδειες που δόθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε από το ΥΠΕΝ για την Ολυμπιάδα είναι το φράγμα του Κοκκινόλακα για το οποίο οι ίδιοι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έχουν αναφέρει ότι δεν έχουν τηρηθεί οι όροι κατασκευής του, για το οποίο το Υπουργείο έχει στείλει ειδικό κλιμάκιο για να διαπιστώσει τις παραβιάσεις και στο τέλος δίνει άδεια για προσωρινή απόθεση αποβλήτων” σημείωσε σχετικά υπενθυμίζοντας τα πορίσματα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία από την διοίκηση.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και την υπόλοιπη κοινωνία και να μην γίνονται “υποχείρια της εταιρείας”, τους δημάρχους και τις κοινωνίες που είναι υποψήφιες για τα επόμενα βήματα  ανάπτυξης της εταιρείας να δημιουργήσουν όλοι μαζί ανάχωμα απέναντι στην καταστροφή και την επιστημονική κοινότητα που κόντρα στα σημεία των καιρών στήριξε επιστημονικά τον αγώνα παρά τις απειλές που δέχτηκε να συνεχίσει να το κάνει.

 

Το συλλαλητήριο κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα που αναφέρει τα εξής:

“Η Eldorado Gold εκβίασε την κυβέρνηση κατά πάγια τακτική της, κερδίζοντας άδειες που της επιτρέπουν να συνεχίσει το έργο της. Άδειες που αποτελούν ντροπή για όσους τις υπέγραψαν αφού η Eldorado έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές βεβαιώθηκαν για τη διοίκηση και αντί για την εταιρεία σέρνεται στα δικαστήρια η τοπική κοινωνία 

 

Αυτό το έργο επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί ότι δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ. Είναι καταστρεπτικό για την ΒΑ Χαλκιδική θα στερήσει πολλές θέσεις εργασίας, σημαντικούς πόρους για τη ζωή, και θα έχει ανεπίστρεπτες συνέπειες. Απαιτούμε να σταματήσει η καταστροφή  της Χαλκιδικής, η λεηλάτηση των φυσικών πόρων, η ρύπανση των νερών, η αδειοδότηση της δημιουργίας φράγματος τοξικών αποβλήτων σε σεισμογενή περιοχή, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η ποινικοποίηση του αγώνα. 

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον. Αν οι νόμοι δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, τότε οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Απαιτούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική ώστε να φύγει η εταιρεία και να μην έρθει άλλη. Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις, δεν είμαστε τρομοκράτες, είμαστε πατριώτες που αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας. Φτάνει πια”.

 

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης, διοργανώνει αντίστοιχο συλλαλητήριο στην Καμάρα, στις 6 το απόγευμα. 

 

halkidikinews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα