Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Ε Επικαιρότητα

Έφυγε από τη ζωή ο πατήρ Γερβάσιος, ο “Άγιος των Φυλακισμένων”

Έφυγε σήμερα απο το ζωή σε ηλικία 89 ετών ο πατέρας Γερβάσιος, κατά κόσμον Γιώργος Ραπτόπουλος) ο οποίος λόγω της πολυετούς κοινωνικής του προσφοράς σε φυλακισμένους έγινε γνωστός ως ο “Άγιος των Φυλακισμένων”.

 

Σε πάνω από 15.000 φυλακισμένους έχει χαρίσει την ελευθερία ο «προστάτης άγιος» των κρατουμένων. Είναι δηλαδή σαν να έχει αδειάσει 5 φυλακές Κορυδαλλού! Κατά τη διάρκεια της ζωής και της δράσης του έχει επισκεφθεί διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα σε 90 χώρες, από την Αλβανία μέχρι τη Μαδαγασκάρη. Τον Οκτώβριο του 2012, προτάθηκε μάλιστα και για το Νόμπελ Ειρήνης από τη Νορβηγική Ακαδημία.

Επί 40 χρόνια όργωνε τις φυλακές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Προσέφερε ρούχα και τρόφιμα. Και το σημαντικότερο: πλήρωνε τις μικρές, εξαγοράσιμες ποινές άπορων φυλακισμένων, με χρήματα που συγκέντρωνε γι΄ αυτόν τον σκοπό.

Από το 1978 η αδελφότητα που έχει ιδρύσει, η «Οσία Ξένη- Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων και Φυγοποίνων», έχει πληρώσει πάνω από 4.400.000 ευρώ στο δημόσιο ταμείο, προκειμένου να αποφυλακιστούν Έλληνες και ξένοι που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους.

Ήταν Μάρτιος του 1978, Κυριακή της Αποκριάς, όταν υπηρετούσε στη Μητρόπολη Κασσανδρείας. "Ξεκίνησε 15 λεωφορεία για τις αγροτικές φυλακές της Κασσάνδρας», θυμάται. Η επίσκεψη επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά με 80 λεωφορεία! Από εκεί και πέρα οι επισκέψεις του στους φυλακισμένους έγιναν συχνότερες ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν και οι αποφυλακίσεις με τα χρήματα που συγκέντρωναν οι πιστοί για να εξαγοραστούν οι ποινές των απόρων κρατουμένων.

Στην εκπομπή "Ήξεις αφήξεις" είχε διηγηθεί στον Θοδωρή Δούκα την εμπειρία του από τη συνάντησή του με τον διαβόητο κακοποιό Κ.Πάσαρη στις φυλακές της Ρουμανίας.

 

Ο π. Γερβάσιος γεννήθηκε το 1931 τα Αιμιλιανά Γρεβενών.Το 1950 πέρασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Έγινε κληρικός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε στις Μητροπόλεις Σιδηροκάστρου Σερρών, Θεσσαλονίκης, Σερρών & Νιγρίτης και Κασσανδρείας.  Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11:30 στην αδελφότητα “Οσία Ξένη” στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα