Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Κ. Μάλαμα: Στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της Χαλκιδικής, με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τις στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό που παρουσιάζονται στην αγορά της Χαλκιδικής, με την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στον κορονοϊό.

 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, πολλοί κωδικοί λιανικού εμπορίου είναι διαθέσιμοι σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, την ώρα που τα καταστήματα είναι κλειστά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα είδη ένδυσης κι υπόδησης, αλλά και το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα άνθη, τα φυτά. Τα καταστήματα που πωλούν τα συγκεκριμένα είδη έχουν σταματήσει αναγκαστικά τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που παραμένουν ανοικτές. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης κι όσες επιχειρήσεις είχαν εγκαταστήσει υπηρεσίες ψηφιακής τηλεόρασης, ως παροχή προς τους πελάτες τους και σήμερα παραμένουν κλειστές. Οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να καταβάλλουν μη ευκαταφρόνητα ποσά κάθε μήνα στους παρόχους, την ώρα που παραμένουν κλειστές.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης :


Θέμα : Στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της Χαλκιδικής, με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό.

Η διακοπή της λειτουργίας πάρα πολλών επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της οικονομίας της Χαλκιδικής έχει οδηγήσει σε στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να ευνοούνται οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το γεγονός ότι στα σούπερ μάρκετ του Νομού επιτρέπεται η πώληση ειδών ένδυσης, υπόδησης, κλπ, θα έχει ολέθριες συνέπειες για τις επιχειρήσεις με αντίστοιχο αντικείμενο, οι οποίες είναι υποχρεωτικά κλειστές. Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και με τα φυτώρια και τα θερμοκήπια της περιοχής, τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν, βλέποντας όλο το πολλαπλασιαστικό υλικό που είχαν να καταστρέφεται. Εντούτοις, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να πωλούν άνθη και πολλαπλασιαστικό υλικό, μονοπωλώντας έτσι την αγορά. Τέλος, οι πάροχοι καλωδιακής τηλεόρασης συνεχίζουν να χρεώνουν κανονικά με συνδρομές τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αναγκαστικά, με αποτέλεσμα αυτές να βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά έξοδα που δεν μπορούν να καλύψουν.

Επειδή οι ρυθμίσεις για τον κορονοϊό δεν θα πρέπει να δημιουργούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της Χαλκιδικής.

Επειδή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν πάρα πολύ δύσκολα το πάγωμα της αγοράς.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Πως προτίθεται να προστατέψει τις επιχειρήσεις ένδυσης – υπόδησης, αλλά και τα φυτώρια της Χαλκιδικής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό των μεγάλων σούπερ μάρκετ;

Προτίθεται να ρυθμίσει το θέμα με τους παρόχους καλωδιακής τηλεόρασης, ώστε να μην χρεώνουν συνδρομές στις επιχειρήσεις που έκλεισαν αναγκαστικά;


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα