Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής για την συλλογή και τιμή της ελιάς

Το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χαλκιδικής αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την συλλογή και την τιμή διάθεσης της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής:

 

"Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής είναι προϊόν με εξαιρετικό εξαγωγικό ενδιαφέρον. Αποτελεί το 50% της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και το 43% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου. Μόνο από την Χαλκιδική εξάγονται 20.000 τόνοι πράσινης ελιάς σε 45 χώρες. Μάλιστα η παραδοσιακή καλλιέργεια της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής δίνει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).



Διαφαίνεται όμως ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μαύρη σελίδα για την ελιά της Χαλκιδικής: Το αυξημένο κόστος παραγωγής και συγκομιδής, λόγω κορωνοΪού (κόστος για τεστ στους αλλοδαπούς εργάτες) σε συνδυασμό με τις φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιόδους της παραγωγής (χαλάζι) και τέλος τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα των εμπόρων φέρνουν τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής μπροστά σε οικονομικό όλεθρο. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη και παρόλα αυτά οι τιμές που οι έμποροι δίνουν αυτή την περίοδο στους παραγωγούς για την ελιά Χαλκιδικής είναι μειωμένες, διαμορφωμένες υπό το καθεστώς ενός άτυπου καρτέλ, με αποτέλεσμα τις πρώτες – και αναμενόμενες – αντιδράσεις των αγροτών, όπως αυτή των ελαιοπαραγωγών της Ορμύλιας.



Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει και εδώ, τεράστιες ευθύνες. Πρέπει να σταματήσει να κωφεύει όπως έκανε και με τον τουριστικό κλάδο όλη την προηγούμενη περίοδο με τα καταστροφικά αποτελέσματα, να δώσει άμεσα λύσεις στα άμεσα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα και την Επιτροπή ανταγωνισμού, να ενισχύσει άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς και να στηρίξει την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής, το δεύτερο πυλώνα της οικονομίας της.

Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους αγρότες: είναι επιτακτική ανάγκη να συσπειρωθούμε διεκδικώντας άμεσες λύσεις. Μακροπρόθεσμα, να ακολουθήσουμε τον μοναδικό δρόμο, να ενωθούμε σε συνεταιριστικά σχήματα για να ορίζουμε οι ίδιοι την αξία του μόχθου μας και όχι οι έμποροι".


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα