Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Εμβόλιο για το 60% των Ευρωπαίων μέχρι τον Ιούνιο υπόσχεται η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Σχεδόν μισό δισ. δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού (406 εκατ.) αναμένει η ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της, στον απόηχο της έντονη κριτικής που δέχεται για τον αργό ρυθμό των εμβολιαστικών προγραμμάτων στα κράτη – μέλη.



«Αντιμετωπίζουμε μια τιτάνια πρόκληση, αλλά θα τα καταφέρουμε» είπε, τονίζοντας πως προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος είναι μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εγκριθούν τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της γερμανικής CureVac.

Με τις εν λόγω ποσότητες των εμβολίων, ως τον Ιούνιο μπορεί να εμβολιαστεί πλήρως το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 270 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

Μάλιστα, αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβολιασμούς στο 70% του πληθυσμού έως το τέλος του καλοκαιριού. «Είναι εφικτό» διαμήνυσε, όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais.


Ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών


Ερωτηθείσα για τον αργό ρυθμό των εμβολιαστικών προγραμμάτων, η επικεφαλής της Κομισιόν υποστήριξε πως «η διαφορά είναι ότι εμείς αποφασίσαμε, με τη συναίνεση όλων των κρατών-μελών, να μην κόψουμε δρόμο στη διαδικασία των εγκρίσεων και της εξέτασης των δεδομένων».

«Άλλοι έδωσαν έγκριση χρήσης εκτάκτου ανάγκης σε μόλις 24 ώρες. Νομίζω ήταν σωστή η δική μας απόφαση να ακολουθήσουμε όλα τα στάδια της διαδικασίας για να δώσουμε την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας – η οποία δόθηκε πολύ ταχύτερα από ό,τι σε φυσιολογικούς καιρού» επεσήμανε.


Αιχμές για την AstraZeneca


Αναφορικά, δε, με τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων από την AstraZeneca και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν από πλευράς ΕΕ, με τελευταία και πιο ηχηρή τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν άφησε αιχμές για τη στάση της εταιρείας.

«Η σύμβασή μας είναι σαφής. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Είναι μια σύμβαση που πρέπει να εκπληρώσει η εταιρεία. Η AstraZeneca είναι μια εταιρεία με παγκόσμια παραγωγή. Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν πώς οργανώνονται για να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες τους. Δεν γνωρίζουμε ούτε μας ενδιαφέρει ποιοι είναι οι άλλοι πελάτες τους».


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα