Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κ Κόσμος

Brexit: Η Βρετανία "πάτησε το κουμπί..."

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρέλαβε από τον Βρετανό πρέσβη στην ΕΕ Τιμ Μπάροου την επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Ο Τουσκ επιβεβαίωσε ότι παρέλαβε την επιστολή, με ανάρτησή του στο Twitter όπου έγραψε ότι "μετά από εννέα μήνες το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του". Σε δεύτερο μήνυμα ανάρτησε επίσης μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής.

 

O επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι "σήμερα είναι η πρώτη ημέρα ενός πολύ δύσκολου δρόμου".

 

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, που έχουμε αποχώρηση κράτους - μέλους και σημειώνεται σε μια συμβολικά σημαντική περίοδο, δηλαδή τα 60 χρόνια της "ζωής" της. 

 

Σε διάστημα 48 ωρών, αφού διαβάσει την επιστολή -η οποία δεν είναι γνωστό αν θα δοθεί στη δημοσιότητα-, ο Τουσκ θα στείλει στις 27 χώρες μέλη ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης. 

 

Στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 χωρών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιό του.

 

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει παραμείνει απόρρητο, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να κρατήσει μέχρι την τελευταία στιγμή μυστικά τα διαπραγματευτικά του επιχειρήματα.

 

Οι συνομιλίες με την ΕΕ των 27 θα διαρκέσουν δύο χρόνια, τουλάχιστον.

nooz.grεε


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα