Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati στο Λαογραφικό Μουσείο Νικήτης -ΦΩΤΟ-

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Η Αγία Σοφία των αδελφών Fossati, μέσα από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης. 

 

Για την έκθεση μίλησαν ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Νίκος Χριστοδούλου, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. κα Αικατερίνη Νάστα, η Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού κα Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, ο πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης κ. Δημήτρης Δημαράς, ενώ ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης κ. Αντώνης Σαραγιώτης ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το φετινό καλοκαίρι φιλοξενούμε στους χώρους του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Νικήτης μια εμβληματική έκθεση που αναδεικνύει την παγκόσμια κληρονομιά. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε σε κατοίκους και επισκέπτες ένα  ευρύ φάσμα δράσεων υψηλής πνευματικής και καλλιτεχνικής στάθμης, που να διαπνέονται παράλληλα από το πνεύμα κορυφαίων συνεργασιών, όπως αυτή με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Α.Π.Θ., το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και την Αγιορείτικη Εστία" ανέφερε σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σιθωνίας κ. Ιωάννης Τζίτζιος.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Σιθωνίας με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και την Αγιορειτική Εστία και περιλαμβάνει 22 έγχρωμες λιθογραφίες του Gaspare Fossati που απεικονίζουν το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τον περιβάλλοντα χώρο του. 

 

Τα εξαιρετικά αυτά έργα τέχνης φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης (1847-1849) στο κορυφαίο αυτό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τους Ιταλοελβετούς αρχιτέκτονες Gaspare και Giuseppe Fossati.  Οι λιθογραφίες πλαισιώνονται από χάρτες της Κωνσταντινούπολης (15ου, 16ου και 18ου αι.), κατόψεις του ναού της Αγίας Σοφίας και σχετικό χρονολόγιο της ιστορίας του στο πέρασμα των αιώνων.  Το υλικό προέρχεται από την περίφημη «Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη», δωρεά του ομογενούς από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. το 1963. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Ωράριο: Καθημερινά 10.00-13.00,  20.00-23.00

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα