Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Π Πολιτισμός

Αναβίωσε η Πιπερού στην Ιερισσό -VIDEO-

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού "Ο Κλειγένης" αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Πιπερούς στη παραλία Ιερισσού. Ακολούθησε παρουσίαση χορευτικών τμημάτων και γλέντι με ζωντανή μουσική με το σχήμα του Γιάννη Κουσουλάκη.

 

Το έθιμό της «Πιπερούς» αναβίωνε σε περιόδους ανομβρίας ή ασθενειών των καλλιεργειών. Πρόκειται για έναν εαρινό αγιασμό, μία πομπή, κυρίως γυναικών, όπου προεξάρχει η φυτομορφική μεταμφίεση της «Πιπερούς».

Μια γυναικά με το σώμα καλυμμένο με φύλλα από βούζια ή αγκινάρες και μαντήλι στο κεφάλι που το σκεπάζει ένα μπακράτσι (μεταλλικό μικρό δοχείο).

 

 Η πομπή γυρνούσε τους μαχαλάδες τις Ιερισσού τραγουδώντας το τραγούδι της «Πιπερούς» :

“Πιπερού δροσολογού,

παρακάλισι του Θιό,

για να βρέξ’ ου Θιός νιρό,

να πουτίσει τα σιτάρια, τα κριθάρια,

του φτωχού του παρασπόρ’.

Μπάργια μπάργια τα σιτάρια,

γούβις γούβις τα κριθάρια”

 

Οι νοικοκυραίοι ακούγοντας το τραγούδι έβγαιναν έξω και με δοχεία νερού κατάβρεχαν την «Πιπερού» (μιμούμενοι την πολυπόθητη βροχή), ενώ οι γυναίκες της συνοδείας μάζευαν φιλοδωρήματα.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο έθιμο που απαντάται σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας και της Βαλκανικής και σ’ όλο σχεδόν τον παλιό Βυζαντινό κόσμο, από τον οποίο και έλκει το όνομα του (προέρχεται από το Ιπερπερό, βυζαντινό ασημένιο νόμισμα).

Η ύπαρξη του εθίμου στην  Χαλκιδική αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της κοινής λαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδέει όλους  τους Ρωμιούς.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα