Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

Π Πολιτισμός

To Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου ξανασυστήνεται στο κοινό του!

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο βρίσκεται σε πευκόφυτο οικόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χαλκιδικής, άρχισε να κατασκευάζεται το 1965 και εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 1971. Οι εκθεσιακοί του χώροι περιλάμβαναν αρχικά μία αίθουσα, στην οποία εκτέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής.

 

Η αύξηση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, στα χρόνια που ακολούθησαν, επέβαλαν την επέκταση της έκθεσης του Μουσείου σε χώρους άλλης λειτουργίας και οδήγησαν την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων στην υποβολή αιτήματος για επέκταση του Μουσείου. Τον Ιούνιο του 2005 εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η οριστική μελέτη του έργου «Επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου», το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη” του ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Το νέο πλέον κτήριο του Μουσείου, του οποίου η παραλαβή έγινε τον Οκτώβριο του 2016, περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 582 τ.μ., αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους εργαστηρίων συντήρησης και γραφείων, αύξηση αποθηκευτικών χώρων και αναψυκτήριο.

Η επανέκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα αποτελέσει έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέχρι την έναρξη των εργασιών της επανέκθεσης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα φιλοξενηθούν περιοδικές εκθέσεις και άλλες δράσεις υψηλού κύρους, ενδιαφέροντος και αισθητικής.

 

Τον Φεβρουάριο του 2017 παρουσιάστηκε η έκθεση “Μάσκες” με υλικό από την εξαίρετη συλλογή του Εκθεσιακού Κέντρου “Γιώργης Μελίκης” – Κέντρο Έρευνας Μάσκας.

 

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου με θέμα τη σύγκρουση του απολλώνιου με το διονυσιακό στοιχείο.

 

Για την Άνοιξη του 2017 προγραμματίζεται η έναρξη περιοδικής έκθεσης (Μάιος) καθώς και βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

 

Δρ. Γεωργία Στρατούλη,

Αρχαιολόγος - προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους

halkidikinews.gr

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα