Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Ελλάδα

Έρχεται το Ψηφιακό Δημόσιο

Την μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή σηματοδοτεί το σχέδιο νόμου, 232 άρθρων, για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών που κατατέθηκε, χθες Τετάρτη, στη Βουλή.



Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνονται διατάξεις από την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο, έως την καθιέρωση της ψηφιακής θυρίδας κάθε πολίτη και φορέα και του προσωπικού αριθμού (Π.Α.) ως αριθμού υποχρεωτικής επαλήθευσης της ταυτότητας των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο.



Στις θυρίδες των χρηστών τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν τα φυσικά πρόσωπα μέσα από την πλατφόρμα του gov.gr, καθώς και τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τους φορείς του Δημοσίου κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων. Οι φορείς του δημόσιου τομέα μπορούν να αποστέλλουν δημόσια έγγραφα στη θυρίδα του χρήστη μετά από αίτησή του.



O Προσωπικός Αριθμός θα αποτελείται από δώδεκα αλφαριθμητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα εννέα είναι αριθμητικά, και χορηγείται μια φορά στο φυσικό πρόσωπο. Η διαδικασία απόδοσης του Π.Α. αναμένεται να ολοκληρωθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την καθιέρωση δημιουργίας των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων σε περίπου δύο χρόνια.



Πέρα από την κατάργηση του φαξ, το νομοσχέδιο ορίζει ότι γίνεται υποχρεωτική για το Δημόσιο η ηλεκτρονική επικοινωνία με τους πολίτες και τους φορείς. Βεβαίως, πολίτες και επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν μη ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Ακόμη, δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών με σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Όπως έχει γράψει το Capital.gr oι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου.

πηγή: capital.gr


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα