Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Αποτελέσματα του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής Ιουνίου- Ιουλίου

Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα του 8ου κύματος του Βαρόμετρου της Οικονομίας της Χαλκιδικής, της δίμηνης έρευνας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, που καταγράφει την πορεία της τοπικής οικονομίας την περίοδο Ιούνιος -Ιούλιος 2023.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του, διεξάγει τη δίμηνη έρευνα Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου...
να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο.


- Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, όντας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, που ωστόσο παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα

- Στο +2,1 % ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας για τις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, από +3,9% του προηγούμενου κύματος και +1,9% του αντίστοιχου περσινού διαστήματος Ιουνίου-Ιουλίου 2022.

- Καλύτερη γενικά κρίνεται η επίδοση των περισσότερων επιχειρήσεων, σημειώνοντας αύξηση από το προηγούμενο κύμα της έρευνα

17% καλή, 39% ικανοποιητική, 30% μέτρια και 14% κακή, εκτιμούν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, σημειώνοντας αύξηση των καλών και ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και αντίστοιχα μείωση των κακών, σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα.

Με αυξημένο ή ίδιο τζίρο το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής

Υπερδιπλάσιο το ποσοστό των επιχειρήσεων 42%, που δηλώνει αύξηση του τζίρου σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, 34% δηλώνει ότι παρέμεινε ίδιος και 24% ότι μειώθηκε.

Παρότι οι επιχειρήσεις διατηρούν το προσωπικό τους ή προσλαμβάνουν νέο, αυξάνονται αυτές, που δηλώνουν ότι, θα προβούν σε απολύσεις

30% δηλώνει ότι θα προσλάβει προσωπικό, 58% ότι θα διατηρήσει το υπάρχον, ενώ 12% δηλώνει ότι θα προβεί σε απολύσεις.

7 στους δέκα αναμένουν καλύτερες ή έστω ίδιες επιδόσεις για τις επιχειρήσεις τους

Σημαντική είναι ωστόσο η υποχώρηση του ποσοστού, 19%, που δηλώνει ότι περιμένει να είναι καλύτερη η κατάσταση της επιχείρησής του, σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα, που ήταν 60%, φανερώνοντας την αισιοδοξία που επικρατούσε στην αρχή της σεζόν. 51% δηλώνει ότι αναμένει να είναι η ίδια, ενώ 30% εκτιμά ότι, θα είναι χειρότερη.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας και την απόδοση των επιχειρήσεων στη Χαλκιδική

53% δηλώνει ότι επηρεάζεται η λειτουργία και η απόδοση των επιχειρήσεων τους από την κλιματική αλλαγή. 36% δηλώνει όχι ενώ 11% δηλώνει ότι δεν το αφορά.

Σωστή απόφαση η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των τεκμηρίων

53,4% δηλώνει ότι είναι σωστή απόφαση η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση των τεκμηρίων, ενώ απαιτεί την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εφαρμογή. 25,9% θεωρεί σωστή την απόφαση, αλλά με αποτελέσματα, που θα φανούν σε βάθος χρόνου. 8,6% δηλώνει ότι είναι λάθος απόφαση, όσο δεν μειώνεται η φοροδιαφυγή. 12,1% δηλώνει άλλο.

Συντριπτικό το ποσοστό των επιχειρηματιών, που πιστεύουν ότι, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους

86% πιστεύει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους. Μόλις 3% πιστεύει ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους, ενώ 11% δηλώνει άλλο.

Αρνητικά αξιολογεί το μεγαλύτερο ποσοστό την πορεία της φετινής σεζόν στη Χαλκιδική

45% αρνητικά ή μάλλον αρνητικά αξιολογεί την μέχρι τώρα πορεία της καλοκαιρινής περιόδου στη Χαλκιδική. 38% την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, ενώ 17% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2023. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα