Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Η Αμμουλιανή μετατρέπεται σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε η πρωτοβουλία της οικολογικής δεξαμενής σκέψης Rethink Forum, στο πλαίσιο της Philoxenia, με στόχο να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς για τα σημαντικά οφέλη της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος, που θα μετατρέψει την Αμμουλιανή σε Νησί Μηδενικών Αποβλήτων.

Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν τον οδικό χάρτη για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος (Φάσεις υλοποίησης χωριστής συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων), την παρουσίαση του προγράμματος Just Go Zero στην Τήλο και τις καλές πρακτικές και έξυπνες λύσεις, τα ευρήματα του προγράμματος και τα Gr-eco Islands ως παραδείγματα, πρότυπα και case studies για την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τις τοποθετήσεις των Μιχάλη Γεράνη, Πρόεδρου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, του Στέλιου Βαλιάνου, Δημάρχου Αριστοτέλη, του Νικήτα Μαρτιγάκη, Προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αμμουλιανής, του Γιώργου Στέγγου, Business Innovation & Solutions Director, Polygreen και του Άγγελου Ζαμάνη, Διευθύνοντα Συμβούλου Domaine Agrovision, παρουσιάστηκαν οι προοπτικές του φιλόδοξου project, καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο Αριστοτέλη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την ενημερωτική συνάντηση παρακολούθησαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Ιωάννης Γιώργος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης και ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων στο νησί θα συλλέγεται χωριστά και θα οδηγείται σε διαχείριση σύμφωνα με τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αποτελείται από τέσσερις άξονες: το Σύστημα Συλλογής Αποβλήτων, τη Μονάδα Κυκλικής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, το Κέντρο Ενημέρωσης για την Κυκλική Οικονομία και Ψηφιακές Τεχνολογίες Μηδενικών αποβλήτων.

Πρωταρχικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η μείωση των παραγόμενων αποβλήτων καθώς και η εκτροπή του 100% των παραγόμενων αποβλήτων από την ταφή. Ως απώτερος στόχος του έργου ορίζεται η διατήρηση όλων των πόρων στον κύκλο της οικονομίας μέσω της υπεύθυνης παραγωγής, κατανάλωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανάκτησης υλικών.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα