Ένα σημαντικό βήμα προς την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στο Ποσείδι Χαλκιδικής πραγματοποιήθηκε, καθώς η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε το πρώτο «πράσινο φως» εγκρίνοντας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την περιοχή.
Η έγκριση αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο “Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου”, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, που εκτείνεται σε περίπου 129 στρέμματα στον Δήμο Κασσάνδρας. Το σχέδιο προβλέπει ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού και αναψυχής με χαμηλούς συντελεστές δόμησης (0,18 και 0,015) και αυστηρούς όρους προστασίας για τις αρχαιολογικές ζώνες Α΄ και Β΄ της περιοχής.
Αρχαιολογικοί περιορισμοί και όροι δόμησης
Τα 45.407 τ.μ. που εμπίπτουν στη Ζώνη Α εξαιρούνται πλήρως της αξιοποίησης, ενώ σε όσα εμπίπτουν στη Ζώνη Β, επιτρέπονται μόνο μικρής κλίμακας παρεμβάσεις:
- Κατοικίες έως 100 τ.μ. και ύψους 4 μ.
- Επαγγελματικοί χώροι έως 200 τ.μ.
- Βοηθητικά κτίρια έως 26 τ.μ., με αυστηρούς κανόνες χωροθέτησης
- Απαγορεύεται η κατασκευή υπογείων και πισινών
Παράλληλα, θα εξασφαλιστεί ελεύθερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και προστασία του τοπίου με δενδροφυτεύσεις και απόσταση ασφαλείας από τη Ζώνη Α και τη γραμμή αιγιαλού.
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ
Ορίστηκε για την 8η Μαΐου 2025 η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω μεταβίβασης κυριότητας ή/και επιφάνειας για χρονική διάρκεια έως και 99 έτη. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις – προεπιλογή και υποβολή προσφορών – με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως 12 Μαρτίου 2025.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Το προφίλ του ακινήτου
Το ακίνητο περιλαμβάνει:
- Το υφιστάμενο Camping Ποσειδίου, σε 88,4 στρέμματα
- Έκταση 40,6 στρεμμάτων εντός της Ζώνης Β του αρχαιολογικού χώρου
Βρίσκεται σε επαφή με γνωστά παραθεριστικά σημεία της Κασσάνδρας, όπως Ποσείδι, Καλάνδρα και Σκάλα Φούρκας, και σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ποσειδώνα, αλλά και τις κατασκηνώσεις του ΑΠΘ, με ιστορία από το 1960.
Με πληροφορίες από bizness.gr