Από την 1η Μαΐου ξεκίνησε επισήμως η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, με τα πρώτα στοιχεία να αποτυπώνουν μια ελαφρά πτώση στη μέση πληρότητα του μήνα.
Συγκεκριμένα, αυτή διαμορφώνεται στο 55%, έναντι 60% τον αντίστοιχο περσινό Μάιο. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, η μείωση αυτή αποδίδεται στον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλους εσωτερικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.
Έλλειψη προσωπικού: Το μόνιμο "αγκάθι" του τουρισμού
Παράλληλα με τις πληρότητες, το μεγάλο «αγκάθι» για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής παραμένει η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, οι κενές θέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο της περιοχής υπολογίζονται σε 1.500 έως 2.000, κυρίως σε ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης όπως καθαριότητα, κουζίνα και σέρβις.
Η έλλειψη αυτή σχετίζεται με τη χαμηλή ανεργία – κάτω του 10% – που περιορίζει τη δεξαμενή διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα για εποχικές θέσεις εργασίας πεντάμηνης ή εξάμηνης διάρκειας. Όπως εξηγεί στο typosthes.gr ο κ. Τάσιος, πολλοί εργαζόμενοι που εγκατέλειψαν τον κλάδο την περίοδο της πανδημίας, έχουν πλέον στραφεί σε άλλες επαγγελματικές διαδρομές, πιο κοντά στις δεξιότητες ή τα πτυχία τους, ενώ άλλοι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς έντονης εποχικότητας και εξαντλητικά ωράρια.
Ανεπαρκείς οι λύσεις με αλλοδαπούς και πρόσφυγες
Μία από τις λύσεις που επιχειρείται είναι η κάλυψη των κενών μέσω μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες, ή μέσω της προσέλκυσης προσφύγων με πολιτικό άσυλο που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, ούτε αυτές οι λύσεις επαρκούν.
Οι εργαζόμενοι με άσυλο αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης το χειμώνα, εάν απομακρυνθούν από τις δομές, ενώ υπάρχει και ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτές, λόγω αύξησης μεταναστευτικών ροών. Από την άλλη, οι διαδικασίες μετακλήσεων από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ινδία, η Μολδαβία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ καθυστερούν σημαντικά, καθώς η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων και θεωρήσεων από τις προξενικές αρχές μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο μήνες.
«Έχουμε μπει στη σεζόν και ακόμη περιμένουμε εργαζόμενους», τονίζει ο κ. Τάσιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ολοκληρώνονται νωρίτερα οι διαδικασίες, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τον χρόνο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, έστω και για 10-15 ημέρες πριν την πλήρη έναρξη της τουριστικής κίνησης.
Ανάγκη για δομικές λύσεις
Το φετινό ξεκίνημα επιβεβαιώνει για άλλη μία χρονιά πως τα προβλήματα στελέχωσης στον τουρισμό είναι βαθιά δομικά. Χρειάζονται συντονισμένες παρεμβάσεις τόσο στο πεδίο της αγοράς εργασίας, όσο και στον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων λύσεων στέγασης και κατάρτισης, προκειμένου ο τουριστικός κλάδος – βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας – να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις προκλήσεις της εποχικότητας.