Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Στρατώνι: Καταδυτική δράση καθαρισμού του ύφαλου με ιππόκαμπους

Τριήμερη καταδυτική δράση διοργανώνουν εθελοντές από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου  για να καθαρίσουν τον ύφαλο στο Στρατώνι, όπου συγκεντρώνονται ιππόκαμποι και ο οποίος είναι καλυμμένος τα τελευταία χρόνια από αλιευτικά δίχτυα.

 

Η ανάσυρση διχτυών «φαντασμάτων», όπως αποκαλούνται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, διοργανώνεται από την Ghost Fishing Greece και τη Healthy Seas, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου και τη συμμετοχή τριών καταδυτικών ομάδων.

 

Σύμφωνα με την Τζένη Ιωάννου από τη Healthy Seas, «η δράση θα πραγματοποιηθεί σε ένα μοναδικό ύφαλο, στον οποίο συγκεντρώνονται μεγάλα ιχθυοαποθέματα και θαλάσσια ζωή, αλλά λόγω της συγκέντρωσης αλιευτικών διχτυών, ο ύφαλος αυτός αργοπεθαίνει. Υποθαλάσσιος στόχος της ομάδας είναι οι βραχονησίδες "Ελευθερίδες", περιοχή όπου έχει ανακαλυφθεί αποικία ιππόκαμπων, από τις ελάχιστες στην Ελλάδα» προσθέτει, επικαλούμενη και στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), σύμφωνα με τα οποία οι ιππόκαμποι βρίσκονται υπό απειλή στη Μεσόγειο, κυρίως λόγω της υποβάθμισης ή της απώλειας του ενδιαιτήματος από καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές.

 

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Η οργάνωση Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς, έχουν συγκεντρωθεί 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών. Τα ανακτημένα αλιευτικά δίχτυα μετατρέπονται από πολυεθνική εταιρία σε νήμα που αποτελεί πρώτη ύλη για τη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό ή χαλιά.

 

Το Ghost Fishing Foundation είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στη Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα