Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Τα αποτελέσματα του Copernicus για τη φωτιά στη Σιθωνία

H υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές έδωσε τα ακριβή στοιχεία της δασικής πυρκαγιάς στη Σιθωνία που ξέσπασε το πρωί της 25ης Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας η καμένη έκταση υπολογίστηκε στα 6.297 στρέμματα (629,7 εκτάρια).

 

Το Copernicus αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από ένα σύνθετο σύστημα δορυφόρων, αλλά και δεδομένων πεδίου (in situ), που καλύπτουν έξι θεματικές περιοχές: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλίμα, διαχείριση εκτάκτων αναγκών και ασφάλεια.

Το Copernicus εξυπηρετείται από ένα σύνολο δορυφόρων αποκλειστικής χρήσης (Sentinel), ενώ χρησιμοποιεί και δεδομένα που παρέχονται από αλλά διαθέσιμα δορυφορικά συστήματα. Από τις επιμέρους Θεματικές Περιοχές του προγράμματος, το κύριο ενδιαφέρον των φορέων Πολιτικής Προστασίας εντοπίζεται στην διαχείριση εκτάκτων αναγκών, δηλαδή στη θεματική περιοχή «Copernicus-Emergency Management Service» (Copernicus – EMS).

Να σημειωθεί ότι μέσα από το Copernicus βγαίνουν καθημερινά το καλοκαίρι οι χάρτες για την Πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς.

 

Συζήτηση στην ΟΕ της Περιφέρειας

Στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, ο επικεφαλής του αυτοτελούς τμήματος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, ενημέρωσε για την πυρκαγιά στη Σιθωνία. "Ήταν σωστή και οργανωμένη η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στο 100%" είπε. 

Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι δεν χάθηκε κανένας άνθρωπος, ούτε περιουσία ενώ εκτίμησε ότι ελήφθησαν όλες οι σωστές αποφάσεις, καθώς ακόμη και το συντονιστικό όργανο συνεδρίασε επιτόπου, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει αποτελεσματικά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί.

 

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι άνεμοι στην περιοχή έφτασαν τα οκτώ μποφόρ, γνωστοποίησε ότι με τη βοήθεια των μηχανημάτων έργου δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες και σημείωσε ότι στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης συμμετείχαν πρωτίστως η Πυροσβεστική και στη συνέχεια οι δυνάμεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Σιθωνίας, εθελοντές, το ΕΚΑΒ και το λιμενικό.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα