Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Ερώτηση Βαγιωνά σε Σπίρτζη για τις εξετάσεις υποψήφιων οδηγών

Ερώτηση για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών υπέβαλε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς στον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. 

 

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαγιωνάς,   ο νέος νόμος που ρυθμίζει το ζήτημα δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς απουσιάζουν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. 

Ως αποτέλεσμα, δεν διενεργούνται οι εξετάσεις, θέτοντας τους υποψηφίους οδηγούς αλλά και τους εκπαιδευτές σε αναμονή.

 

Η ερώτηση έχει ως εξής:  

Επί οκτώ μήνες ένας ολόκληρος κλάδος, αλλά και χιλιάδες απλοί πολίτες, βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Πρόκειται για τους εκπαιδευτές οδήγησης και τους υποψήφιους οδηγούς, που περιμένουν επί μακρόν για να δώσουν εξετάσεις. 

O νόμος 4599/2019  του Υπουργείου Υποδομών υιοθετήθηκε, χωρίς όμως να υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του. 

Το ασφαλιστικό προϊόν που ορίζει ο νόμος για την κάλυψη του εξεταζόμενου δεν υπήρχε καν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ήταν έτοιμες και ενώ το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε κάποιες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, ουσιαστικά το πρόβλημα παραμένει. Σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτών, ενώ έχουν προσέλθει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να γίνουν εξετάσεις των μαθητών τους, τα ασφαλιστήρια που προσκομίζουν κρίνονται άκυρα από τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες. 

Τεχνική υποδομή, το απαραίτητο σύστημα για την καταγραφή και απευθείας μετάδοση της εξέτασης, δεν υπάρχει. Όπως δεν υπάρχουν και οι ειδικές πίστες, στις οποίες θα εξετάζονται οι υποψήφιοι με ασφάλεια. 

Όσο για το έμψυχο δυναμικό, υπάρχουν και εκεί ανοιχτά μέτωπα. Οι εξεταστές απεργούσαν επί πέντε μήνες, μέχρι να βρεθεί λύση για την πληρωμή τους. Δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 του τρέχοντος μηνός για να μπορούν να πληρώνονται τις ώρες που εργάζονται υπερωριακά. 

Απώτερος στόχος του Υπουργείου θεωρείται η ίδρυση Σωματείου Εξεταστών, κίνηση που όμως παραμένει ακόμα σε επίπεδο προθέσεων.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο υπουργός:

-Με δεδομένο οτι ο νόμος υιοθετήθηκε  κατά τον σχεδιασμό του Υπουργείου, γιατί δεν προγραμματίζονται εξετάσεις; Ποιο είναι το κώλυμα και πως θα επιλυθεί;

-Πως θα δοθεί μόνιμη λύση στο ζήτημα της αμοιβής των εξεταστών;

-Υπάρχει όντως πρόθεση ίδρυσης Σώματος Εξεταστών; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα γι’ αυτήν;

-Πότε θα προετοιμαστούν οι ειδικές πίστες για την εξέταση των υποψήφιων οδηγών; Αντίστοιχα, πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα καταγραφής της εξέτασης; 

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα