Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Περιοδεία της Κ. Μάλαμα σε Ιερισσό, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή

Περιοδεία σε Ιερισσό, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, στα πλαίσια της προσπάθειας συγκρότησης μιας ολοκληρωμένης πρότασης βιώσιμης ανάπτυξης για το Νομό Χαλκιδικής.

 

Στην περιοδεία συμμετείχαν ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη Γεώργιος Ζουμπάς, ο Δημοτικός Σύ​μβουλος του Δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Γκοντίνος κι ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού Δημήτριος Παντελής. Το κλιμάκιο επισκέφτηκε τους λιμένες της Ιερισσού, της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής, ενημερώθηκε για την πορεία κρίσιμων έργων από την νέα διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αριστοτέλη και συζήτησε για τα προβλήματα του τόπου με φορείς κι αιρετούς της αυτοδιοίκησης σε Ουρανούπολη και Αμμουλιανή.

 

Όπως τόνισε η Κυριακή Μάλαμα, οι λιμένες μπορούν να καταστούν μοχλός ανάπτυξης, εφόσον προχωρήσουν κι ολοκληρωθούν κρίσιμα έργα αναβάθμισης τους, των οποίων η χάραξη κι υλοποίηση είχε εμβαθύνει σημαντικά από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Αριστοτέλη. Υπογράμμισε στο πλαίσιο αυτό ότι η νέα διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα πρέπει να πιέσει με κάθε τρόπο για την ολοκλήρωση των κρισιμότατων έργων αναβάθμισης όλων των λιμένων του Δήμου και να συνεχίσει την πολύ σοβαρή προσπάθεια που καταβλήθηκε από την παλαιά διοίκηση τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Στην Ουρανούπολη, η Κυριακή Μάλαμα συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του επαγγελματικού κόσμου. Όλοι τους εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση εδώ και έξι μήνες για την πορεία του φακέλου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Οι καταστηματάρχες αναμένουν την ολοκλήρωση της μελέτης της ανάπλασης, η οποία θα έπρεπε να βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της. Ο αρχικός σχεδιασμός για πρόοδο των έργων, πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα πρέπει οπωσδήποτε να τηρηθεί και ταυτόχρονα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να προχωρήσει τα έργα αναβάθμισης της προβλήτας και του επιβατικού λιμένα του χωριού. Η Ουρανούπολη δέχεται κάθε χρόνο σημαντικό επιβατικό τουριστικό έργο κι η εικόνα του λιμένα της δεν συνάδει με τις ανάγκες.

 

Όπως τονίστηκε, οι ευθύνες δεν θα πρέπει να μεταβιβάζονται από τον έναν εργολάβο στον άλλο κι οφείλει η Περιφέρεια που είναι αρμόδια για το έργο αυτό να σπεύσει. Επίσης, οι φορείς εξέφρασαν σοβαρότατες ανησυχίες και για σημαντικά θέματα της καθημερινότητας τους, όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων, η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, η συντήρηση του οδικού δικτύου κι οι ελλείψεις σε  κρίσιμες υπηρεσίες υγείας κι εκπαίδευσης για τους πολίτες. Ομόθυμη ήταν η άποψη ότι η Ουρανούπολη, η οποία εισφέρει στο δημοτικό ταμείο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, μέσα από την απόδοση των τελών των ναύλων των τουριστών στο Δήμο, δεν μπορεί να μην λαμβάνει ούτε τις υποτυπώδεις ανταποδοτικές υπηρεσίες. 

 

Στην Αμμουλιανή η Κυριακή Μάλαμα συναντήθηκε, επίσης, με φορείς της αυτοδιοίκησης και του επαγγελματικού κόσμου. Επισκέφτηκε τον κεντρικό επιβατικό λιμένα του νησιού και το αλιευτικό καταφύγιο στο Γλαστρί. Επίσης, επισκέφτηκε τον οικισμό και την περιοχή των Αλικών, καταγράφοντας τα προβλήματα στις υποδομές του νησιού, αλλά και τις αναπτυξιακές προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από την τοπική κοινωνία. Σε σχέση με τους λιμένες, σημειώθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν αρκετά οι μελέτες για την κατασκευή της νέας μαρίνας στον επιβατικό λιμένα, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης στο αλιευτικό καταφύγιο. Και οι δύο αυτοί λιμένες δέχονται πολύ μεγάλο φόρτο κι η αναβάθμιση τους αποτελεί ζωτική ανάγκη για το νησί.

 

Επίσης, η Κυριακή Μάλαμα διαπίστωσε τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, ενώ σημείωσε και μια σειρά από σημαντικές αγκυλώσεις που προκύπτουν από το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την λειτουργία της κτηματικής υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Και σε ότι αφορά το μοναδικό κτίριο του “Αρσανά”στην προκυμαία της Αμμουλιανής και σε σχέση με το πετρόκτιστο κτίριο της “Λέσχης”, αλλά και για το κτίριο του πρώην τελωνείου απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την διοικητική απεμπλοκή τους. Για τα δύο μεν πρώτα ο στόχος είναι η πολιτιστική ανάδειξη τους, για το τελευταίο η αξιοποίηση του για τις διοικητικές ανάγκες του νησιού. Επίσης, οι φορείς στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης παρεμβάσεων, όπως η πλακόστρωση κι ανάδειξη του οικισμού, η επικαιροποίηση της χάραξης κι η συντήρηση του οδικού δικτύου κι η ολοκλήρωση του σχεδίου πολεοδομικής επέκτασης του οικισμού. 

 

Η Κυριακή Μάλαμα υπογράμμισε ότι η καταγραφή όλων αυτών των προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων έχει ως επόμενο βήμα την ανάληψη συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών, ώστε να κινητοποιηθεί ο διοικητικός κι αυτοδιοικητικός μηχανισμός και να μην ανακοπεί ο θετικός ρυθμός προώθησης των έργων που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεσμεύτηκε, τέλος, να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους φορείς της περιοχής, ώστε αφενός, να παρακολουθείται η πρόοδος των έργων κι αφετέρου, να καταστούν οι τοπικές κοινωνίες συμμέτοχες στην βιώσιμη ανάπτυξη της Χαλκιδικής, που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα