Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Δήμος Κασσάνδρας: Οικονομική ελάφρυνση σε επιχειρήσεις και δημότες

Σε λήψη μέτρων προχωρά ο Δήμος Κασσάνδρας για την οικονομική ελάφρυνση επιχειρήσεων και δημοτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό σύμφωνα και με την Πράξη Νομοθ. Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/11-3- 2020).

Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVIT-19 και της ανάγκης περιορισμού της μετάδοσής του, με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ.1 προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής οφειλών, παράτασης της προθεσμίας καταβολής των δόσεων ρύθμισης ή τμηματικής διευκόλυνσης οφειλών, καθώς και η αναστολή καταβολής χρεών προς τη φορολογική Διοίκηση (ΔΟΥ) για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVIT-19.

 

Οι σημαντικότερες διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ είναι οι εξής: 

α. Απαλλαγή από τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων 

Με την παρ. 8 του άρθρου 37 ορίζεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν ή περιορίζουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του από 24-9/20-10- 1958 β.δ. (Α΄ 171), μπορεί να απαλλάσσονται από τα αναλογούντα τέλη για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

 

β. Απαλλαγή από τέλος καθαριότητας και φωτισμού 

Με την παρ.9 του άρθρου 37 ορίζεται ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να απαλλάσσονται του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί. Με την απόφαση αυτή μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής.

 

γ. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων 

Με το άρθρο 5 τροποποιείται το άρθρο 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55) και εντάσσονται στην αναστολή της είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών και στην παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων και οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. 

 

Συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 2 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄55) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Στην παρ. 1 μετά από τις λέξεις «COVID-19», προστίθενται οι λέξεις «καθώς και σε μισθωτούς των επιχειρήσεων αυτών».

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 2 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Στις ρυθμίσεις των προηγούμενων εδαφίων υπάγονται και φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19».

3. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 μετά από τις λέξεις «και ανά περιοχή», προστίθενται οι λέξεις «και οι μισθωτοί τους».

4. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 2 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Με όμοια απόφαση μπορεί να επεκτείνεται η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και σε άλλες κατηγορίες φυσικών προσώπων οφειλετών που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.».

 

δ. Αναστολή καταβολής μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων

Με την παρ. 7 του άρθρου 37 αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 η καταβολή μισθωμάτων σε Δήμους για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων.

 

Με βάση τα ανωτέρω και στοχεύοντας στην στήριξη της τοπικής οικονομίας, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας στο Δήμο Κασσάνδρας, υπάρχει εισήγηση:

Α. Για τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19 και διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των σχετικών περιορισμών, ο Δήμος Κασσάνδρας να προβεί στα ακόλουθα μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων:

1. Απαλλαγή ενιαίων ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού του ν. 25/1975. Το μέτρο ισχύει για  τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Η απαλλαγή θα διενεργείται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο λογ/σμου ΔΕΗ και αποδεικτικά για το χρόνο διακοπής λειτουργίας της επιχ/σης Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

2. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το χρονικό διάστημα των περιορισμών. Παράταση καταβολής των δόσεων για τα τέλη ως εξής: Α΄ δόση: 30/06, Β΄ δόση: 30/09, Γ’ δόση: 31/12. Στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής, θα διενεργηθεί συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

3. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου σε όσα δημοτικά ακίνητα στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για όλο το χρονικό διάστημα επιβολής των μέτρων.

 

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις και τους μισθωτούς των ανωτέρω επιχειρήσεων:

1. Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως την 31 Μαϊου 2020.

2. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

 

Β. Για τους δημότες του Δήμου Κασσάνδρας:

1. Απαλλαγή καταβολής τροφείων για τον Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Κασσάνδρειας, για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας του βάσει της ΚΥΑ ΔΙα/ΓΠ.οικ. 16838/2020 – ΦΕΚ 783/Β/10-3-2020.

2. Παράταση της προθεσμίας καταβολής και αναστολή της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και προθεσμιών καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως την 31 Μαϊου 2020. Κατά το διάστημα αυτό, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

 


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα