Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ε Επικαιρότητα

Γ. Βαγιωνάς: Ξεκάθαρα υπέρ της Μεταλλουργίας στη Χαλκιδική

Ξεκάθαρα υπέρ της Μεταλλουργίας στη Χαλκιδική αλλά με την τήρηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την Εταιρία και υπό την αυστηρή επιτήριση του Ελληνικού Δημοσίου τάχθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς,  συμμετέχοντας σήμερα στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα της την κύρωση της επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία "Ελληνικός Χρύσος" .


Καταρχάς χαρακτήρισε τη συμφωνία "Λεόντειο" υπέρ της εταιρίας "και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει τόσο ώστε να αλλάξει". Κάλεσε την Εταιρία να υιοθετήσει την υδρομεταλλουργική μέθοδο επεξεργασίας του μεταλλεύματος που απαιτεί κυρίως τη χρήση νερού και είναι ακίνδυνη για το περιβάλλον.

Η περιοχή διαθέτει το απαραίτητο απόθεμα νερού για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Απόθεμα που θα πολλαπλασιαστεί και μετά την κατασκευή του φράγματος στα Πετρένια.

 

Ο κ. Βαγιωνάς ανέφερε:

"Η  Ελληνική Πολιτεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει λευκή επιταγή στην Εταιρία Ελληνικός Χρυσός αλλά να τη θέσουμε  προ των ευθυνών της και να απαιτήσουμε κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλευμάτων, καθώς, μόνο έτσι μπορεί να προκύψουν επεξεργασμένα μεταλλεύματα  και να πωληθούν στην τιμή που θα εξασφαλίζει την απαραίτητη και επιθυμητη κερδοφορία για όλους.

Η λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας μεταλλευμάτων θα οδηγήσει συνολικά σε πλήρωση 5000 θέσεων απασχόλησης που όντως θα αποτελεί ένα δεδομένο ανάπτυξης για την περιοχή. 

Αναφορικά με την  έμπρακτη απόδειξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με απόδοση σοβαρών έργων υποδομής και ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία, στην πολύπαθη από πλημμύρες περιοχή της Ολυμπιάδος, ακόμη δεν είδα ένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης ως ανταποδοτικό  από την Εταιρία. Γεγονός που με καθιστά επιφυλακτικό".
 

Σχετικά με τα πολυσυζητημένα ανταποδοτικά οφέλη της περιοχής (royalties) από την Εταιρία, ο κ. Βαγιωνάς τόνισε ότι το υψος τους πρέπει να ανταποκρίνεται στο 60% του μέσου όρου που καταβάλλουν ως ανταποδοτικά αντίστοιχες εταιρίες στη Φιλανδία και τη Γαλλία γιατί σε άλλη περίπτωση η περιοχή θα ζημιωθεί.

Αναφορικά με την τήρηση των όρων της Σύμβασης, κάλεσε το Ελληνικό Δημόσιο να μην υποβαθμίσει το ρόλο του, να μη δώσει μεγάλη δύναμη στους ανεξάρτητους ελεγκτές και να μη δεχτεί καμία αύξηση στα κέρδη της εταιρίας, εαν δεν λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλευμάτων.


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα