Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Κ Κόσμος

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι κάνει χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έκανε χρήση λευκού φωσφόρου στον πόλεμό του στη Γάζα αυτή την εβδομάδα, σε μια κατά τα φαινόμενα απόρριψη αναφοράς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η παρούσα κατηγορία που διατυπώθηκε κατά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε σχέση με τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα είναι αναμφίβολα ψευδής», αναφέρει σε ανακοίνωση του.
«Ο πόλεμος στην Γάζα είναι υπαρξιακός για το Ισραήλ» – Η Χαμάς είναι μέρος του ιρανικού «άξονα του κακού» δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Το Ισραήλ διεξάγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των μαχητών της Χαμάς για να επιφέρει μόνιμη αλλαγή και να διαφυλάξει το μέλλον του εβραϊκού κράτους ως μιας ευημερούσας δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τονίζοντας ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση είναι μέρος ενός «άξονα του κακού» που περιλαμβάνει το Ιράν.

«Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ύπαρξη του Ισραήλ ως μιας ευημερούσας χώρας, ενός δημοκρατικού κράτους, της πατρίδας του εβραϊκού λαού», ανέφερε ο Γκάλαντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, που βρίσκεται από το πρωί στο Ισραήλ.

Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο αν η Τεχεράνη έδωσε τη συγκατάθεσή της στην επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, ο Γκάλαντ είπε: «Δεν έχει σημασία… (γιατί) η ιδέα είναι μια ιρανική ιδέα».

Καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εισέρχεται στην έβδομη ημέρα, ο Ισραηλινός υπουργός τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι «που θέλουν να σώσουν τις ζωές τους» πρέπει να λάβουν υπόψη την ειδοποίηση του Ισραήλ να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίς σήμερα το πρωί ο ισραηλινός στρατός διέταξε την απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας.

Ο Γκάλαντ δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το Ισραήλ -το οποίο έχει σηματοδοτήσει ότι ενδέχεται να εξαπολύσει μια χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα μετά από ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών- θα τηρήσει την 24ωρη διορία.

«Πολεμούμε για την πατρίδα μας. Πολεμούμε για το μέλλον μας», είπε. «Η πορεία θα είναι μακρά, αλλά στο τέλος σας υπόσχομαι ότι θα κερδίσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης πήγαν το «κακό σε άλλο επίπεδο» από εκείνο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δεσμευόμενος για «αδιάλειπτη» υποστήριξη στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος.

Με το Ισλαμικό Κράτος, «ένιωθα ότι κοιτούσαμε τον κακό στα μάτια, ήταν πραγματικά κακό» (…) «Αυτό που έχουμε δει από τη Χαμάς είναι ότι το κακό έφτασε σε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «ποτέ δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

Η Ουάσινγκτον, ανέφερε, θα παράσχει στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ, κάτι που δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ποτέ δεν θα γίνει», τόνισε.

Όπως είπε, το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι έτοιμο να αναπτύξει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ. Σημείωσε ότι πυρομαχικά, δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας και άλλοι εξοπλισμοί και πόροι «ρέουν ταχύτατα» προς τον στενότερο σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή. «Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είναι πλήρως έτοιμο να αναπτύξει πρόσθετα μέσα αν χρειαστεί».

Κάλεσε ωστόσο το ισραηλινό κράτος να μετρήσει την απάντησή του. «Δημοκρατίες όπως η δική μας είναι ισχυρότερες και πιο ασφαλείς όταν σεβόμαστε τους νόμους του πολέμου», είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι «καλά καθοδηγούμενες» ισραηλινές δυνάμεις θα «πειθαρχήσουν» στις επιχειρήσεις τους. Είναι η ώρα για «επίλυση» και όχι για «εκδίκηση».

Τέλος είπε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία στον πόλεμο της τελευταίας κατά της ρωσικής εισβολής.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ


booked.net

 

Χαλκιδική, Πολύγυρος, Νέα Μουδανιά

Email: info@halkidikinews.gr


To halkidikinews.gr είναι το πρώτο ειδησεογραφικό site στο νομό Χαλκιδικής και καθημερινά, από τον Μάιο του 2006, σας μεταφέρει αξιόπιστα και εμπεριστατωμένα τις ειδήσεις στη Χαλκιδική.

 

Κοινωνικά Δίκτυα